~ CliCk mY HeArT ~

Tuesday, August 7, 2012

Bukan senang nak cabut gigi budak.........

org lain smua citer pasal raya, tapi aku pula nk citer pasal gigi. Bukannya apa, sekurang2nya dpt kongsi citer ni ngan kawan2 yg lain.

Ingat tak aku pernah citer kisah gigi Aiman...dh lama n3 tu, tapi baru nk sambung2.
Aku buat keputusan nk cabut gg Aiman di klinik swasta, yer lah masa tu pendek akal, risau pula kalo buat kt gomen, lagi bertambah sakit. Puas aku gugel tempat2 yg berdekatan putrajaya. Akhirnya aku pilih klinik gg di Seri Kembangan dekat ngan JJ Equine. Doc situ mmg ok & selesa, Masa g sana Aiman pun hepi jerr,,,yer lah mainan pun banyak, mesti la dia suka. Part yg xtreme bermula bila nama Aiman dipanggil & dibawa ke bilik doc. Masa tu dia mmg sembunyi belakang aku jerr, puas aku pujuk suruh dia duduk atas kerusi yg guna utk check gg tu.Isshh mmg cabaran, nk suruh buka mulut pon, bukan main susah lagi...ko pujuk la camana pon mmg tak jalan. Ok bila dh boleh buka mulut doc kata gg geraham aiman dh teruk. Tapi dia tak cabut sbb katanya kalo leh gg tu nk diselamatkan sbb gg geraham tu akan dipakai sampai umo 10thn, maknanya sblm sampai umo tu, gg baru tak akan tumbuh.

  
Akhrnya doc amik keputusan untuk tampal jer...masa nk buat ni mmg kelam kelibut. Aiman asyik nk bangun drp kerusi jer...nangis tu  mmg tak ingat2 lagi la..Sore dia kalo budak2 lain dengar konpem x mau cabut gg.








Igtkan hepi la problem dh setel, tp rupanya dlm seminggu tu sakit lagi beb..adoiii..aku bukannya leh tahan kalo dengar aiman nangis skt gg, dia nangis, aku pon nangis..kami pegi smula ke klinik tu & bg tau problem tu. Doc kata may be gg tu dh rosak sampai ke akar, & gg tu kena cabut. mcm biasa la Aiman mengelupur atas kerusi masa doc tu nk buat. Akhirnya doc pon surrender & dia tak nak amik risiko sbb aiman terlebey xtif & bahaya takut masa tu buat tu terkena kat lidah dan berdarah. Doc bg surat refer ke Hospital Serdang sbb kat sana operasi cabut gg akan dilakukan dalam keadaan tidur. Kiranya mcm budak disuntik kasi tido & masa tu leh la wat operasi mencabut....

masa asben g buat appoinment tu kena tgg pula lagi 2 minggu. Jadinya 25Julai ritu kami ke Hospital Serdang, mcm biasa la aku mesti berdebar punyer bila ank nk cabut gg. Tapi sebaliknya pula.
Nak cabut gg bukan semudah cabut gg dewasa. Macam2 soklan doc tu tanya, aiman ada sakit apa.....gg berapa kali gosok...masih hisap botol ka....minum milo / rebena dlm botol ka.......susah tak gosok gg aiman...& mcm2 la yg ditanya. Abis bertanya tu, dia buat penerangan pula kat aku...

Katanya gg geraham tu guna sampai umo 6 tahun (ooo..td doc private ckp sampai umo 10thn..silap lah yer). Doc bagi date utk cabut tu 24September...huhuhu lamanya wehhh..ikut giliran beb! Dan yg surprise sehari sebelum cabut gg tu, Aiman kena masuk wad utk preparation...jadinya aku pon kena bermalam kt sanalah juga.



Sebelum nk cabut tu, kami ada satu lagi appoinment kena jumpa ngan pakar bius pula..pakar bius akan tanya apa2 soklan & dia akan tentukan berapa dos ubat bius kena masukkan..kiranya next week la kami kena ke sana (15 Ogos)..sebelum raya beb. Sementara tu doc bekalkan ubat demam (ubat ni leh tahan sakit gigi)

Itulah kisah.......Aiman dan gigi. Selagi tak cabut, selama tu la  Aiman fobia nk makan. Asal makan jer dia akan rasa sakit masa mengunyah. Sekarang dia bergantung kat susu jer..makin susut dh badan dia...Camana la dia nk mkn masa raya ni kan..siann. Lamanya nk tgg 24 September.....huhuhu



**terpanjang pula n3 kisah aiman ni, malas nk buat part 1 & 2**

8 comments:

mamyharraz said...

alahai semoga aiman bertabah..dan cepatlah sembuh sakit gigi dia ni..
baca melalui sini sy dpt bayangkan keadaan aiman mcmmana..yelah sorang budak..kan kalau kita yg dewasa ni takpe..sakit apa pun masih boleh tanggung..

semoga lepas ni gigi aiman ok dan sembuh sepenuhnya ya.

sy doakan.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Syariza...syian lak kat Aiman sakit gg.
Bukan budak2 jer yg takut nk cabut gg..org dewasa pon sama.
Dulu akak pon sakit gg..takut nk jumpa dok.
Last g farmasi beli ubat sakit gg..sampai skrg tak sakit dah.
Tp akak xtau la samaada ubat tu sesuai ke tuk kanak2 seusia aiman :(

p/s:klu berminat pemanggang ajaib...singgah la blog akak ya.

~~*Lady Salwa*~~ said...

memang kalo appointment kat hosp, gomen ni lambat sket la turn... Faris dulu pernah gak ada appointment, 3 bulan kena tunggu... tapi bukan pasal gigi... last2 tak pergi pun sebab masa tu sal berpantang lepas bersalin kat kampung...

**Faris pun gigi gerham dia dah berlubang... asyik la bertangguh nak bawak pi klinik gigi...

Mama Gee said...

ciannya aiman...mau tak duk diam dia kt kusi tu..kita yg tua ni pun takut bukan main kalo jumpa dr gigi...inikan pula dia..huhu

~Siti Hajar~ said...

Sian Aiman...

Sy tau sbb anak sy Danial pnh jd gitu, gg garham sakit, p klinik doktor xmo cabut, last2 doktor srh balik gitu je, mcmna nk cabut danial meraung mcm nk pecah klinik tu, last2 biar gitu je sampai skrg xcabut2, bila sakit sy boh tumbuk bunga cengkih & boh kat gg tu, lega la sat..

Huda said...

oh susah juga nak cabut gigi anak ni kan kak..masa huda kecik2 dulu seingat huda senang je..cabut sendiri :) hehehe..tp kalau perlu tampal tu mmg redha je la doc buat apa..

syariza09 said...

Terima kasih yer kawan2 yg doakan & bg tips..pasrah jer nk tgg 24sept tu huhuhu

Ross... said...

khalis jumaat mgu lepas,ros bwk ke dentis,sejam bru bleh start tampal gigi.jenuh tgu sejam xnak nganga..mmg xjalan la pujuk cmana pun.dah la apaknya xikut skali.jenuh terbaring2 ngan mami skali..3gigi tampal..hadoi sbr je la!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails