~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, June 16, 2011

~ Bukan darah malam pertama ~

Ari ni nk citer pasal darah di cadar, tapi bukan pasal darah mlm pertama tau...kekekeke


Semalam EL lagi. Bukan sebab Aiman demam, alhamdulillah demam tu dh kebah, suhu pon dh turun. Lega. Aku mmg dh konpem esk dia dah leh gi nursery.
Tapi tu lah, kita yg merancang tapi Allah yg tentukan. Dalam kul 3am aku terjaga sbb Aiman bangun, siap duduk bersila lagi "mama, nak makan ubat"..Aiman request nk mkn ubt, ok la sbb mmg time ubatpon. Tetiba jer aku rasa lengan basah, eh Aiman ni kencing kerrr...sekali aku nampak ni












darah
skali tgk muka dia pon penuh ngan darah...Hidung berdarah lagi.



menjerit2 aku panggil en asben..aku ngan Aiman tido kt luar sbb asyik meragam jer time nk tido tu, en asben lak tido lam bilik..
jeritan pertama ke2 & ke3, tak bangun2 juga ..biasa la tu kann, kalo dh hanyut...kali ke4 bukan jerit lagi dah tp mcm bunyi guruh dentum dentam...haaa amik ko, baru sedor diri


cepat2 dia nk berentikan darah tu, kali ni kuar bukan sikit2 mcm slalu. Tapi kali ni mmg banyak sangat2..darah kluar tak berenti2 laju jer macam air paip..tambah pula bila Aiman batuk, lagi laju jer darah tu kluar. Darah pekat ketul2 kluar, skali tgk mcm darah period lak

Aku??? 
of coz panik ke hulu ke hilir tak tau nk wat per..smua serba x kena...lap ngan tisu, lap ngan kain, lap jer ngan apa yg ada kt sekeliling. En asben dh suruh aku siap2 nk ke hospital...elok jer dh selesai pakai tudung, darah pon dh stop...Aiman pon dh berenti nangis...Kami x jadi ke hospital & cpt2 en asben letak ais kat dahi, katanya ni utk stopkan darah. Slalunya darah ni kluar sbb dalam badan panas, yer lah sebelum ni kan Aiman demam. Daun sireh pon elok utk hidung berdarah, tp kalo letak kt Aiman mesti ngamuk, yer lah dah ler lobang idong tu kecik, pastu sumbat pula ngan sireh, susah ler nk napas


Keesokkan bangun ada la 3-4 kali darah kuar, tp kali ni sikit2 jer, idak ler aku panik. mcm biasa bila dia dh ok, kembali xtif mcm biasa. Mlm tadi kami ramai2 tido kt luar, en asben dh kena warning ngan aku, kena tido luar sama2, kalo apa2 hal senang aku nk kejutkan.
Hari ni Aiman dh pon ke nursery, harap2 dia ok & sihat2 jerr. 


*info berkaitan hidung berdarah ada kat n3 SINI

bln ni punch card tersangatlah tdk cantik, berlobang sana sini, EL, coti, masuk lambat, blk awal..tapi nak wat camner, kalo bab sakit bukannya kita rancangpon

16 comments:

MRS. K said...

gerun tgk baju penuh darah tu..

aiman cepat sihat!

~~*Lady Salwa*~~ said...

Ya Allah, banyaknya darah yang keluar... takut lak sal tengok...

Mungkin la kot panas dalam tu...

hope Aiman cepat sembuh ye... risau lak rasa...

**Betul tu, kalau anak dah sakit kita nak wat camna kan... sam ala, punch card sal pun ada merah2 gak... huhu

AzMask said...

kesiannya aiman. panas kepala tu kalau idung berdarah. harap cepat baik yer aiman.

mamyharraz said...

kalau sy situasi tu mesti panik melampau..lagi2 tgk darah..

moga aiman sihat2 selalu lepas2 ni..takmo sakit2 lagi ya :)

hmm bab cuti tu kan..kalau anak dah sakit memamg tak peduli dah..sbb keutamaan utk anak lebih penting..

Mama Gee said...

laaa byknyaa darahhh...huhu mau panik dibuatnyaaa......

~Siti Hajar~ said...

Ya Allah! byknyer darah, berderau darah sy tgk tau, dah p check doktor ke nape darah kuar byk sgt sampai camtu, jgn la dibiarkan, cian Aiman.. Anak2 sy xpnh lak jd camtu, time panas tinggi pun xdelah kuar darah dr hidung...isyh! risau sy awak..huhu

ainnoraini said...

kalau kak ain mesti dah panik gilerr tu...byk darah tu...

dokter kate ape ye kalau ade darah keluar mcm tu...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihs..risaunya tngk darah tu....

Aleyn said...

Naper?..Aiman x sihat ker?.....banyak tol darah

-Sara- said...

isshh awak..bia betol..banyak tuu darahh! kalo sara dh menggigil xtau wtpe..kompom trus bwk spital jee..

pe pon hop aiman sembuh sepenohnya yee

ieda said...

adoii dikk banyaknyaaa darah huhuh
harap aiman will be ok ..
kalau akak sure dah panik ..

~izan~ said...

akak,kalau izan jd akak pun cuak..dah la izan ni sorg2..mesti nangis punya nak handle huhu..tq akak share info2 berguna..letak ais bagai tu..

smoga anak akak cepat sihat seperti biasa...Amin...

NM02 said...

uishhh... banyak giler darah. kalu en. asben ai, mau dah fengsan berjuta kali rasanya...

Pyka Rahmat said...

pehh gilalah.

Che Mid said...

Salam, Isshh.. kalau itu darah malam pertama.. MATI!!!

aDieyZa said...

kalau zana yg nampak darah sebanyak tu, terus rasa nak pengsan.. zana doakan aiman cepat sihat k..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails