~ CliCk mY HeArT ~

Monday, April 9, 2012

~ Pengalaman naik keretapi ~

Hai............
Akhirnya dah pun selamat bercuti dan selamat kembali bekerja.
Sekejap jer balik kampung 3 hari 2mlm, tapi cukupla untuk melepas rindu kg halaman.
Sebab blk sekejap la, kami x blk ngan kereta, kami naik keretapi jer. En asben pon kata dia nk relax.


google 

Ok la meh nk citer pengalaman naik kretapi ni. 
Tiket RM53 seorang(dewasa - Katil bawah) 
Kami amik tiket pergi balik.
Aiman free
Budak- 4 tahun ke atas baru dikenakan bayaran
Dari KL Sentral  ke Arau
Bertolak - 9.20pm
Sampai - 8.20am


Dari Putrajaya kami naik ERL, lps maghrib trus kluar rmh. 
Sampai lbh kurang kul 8 lbh, sementara tgg train, layanlan si Aiman dulu.
Setengah jam sebelum bertolak, baru kami dibenarkan turun & naik train.
Masa tu kami xcited giler termasukla Aiman yg x berenti bercakap.
Cepat2 cari koc, koc tu berbeza . Ada koc kerusi, bilik & katil. 

Ini la katil kami. Katil bawah lbh senang sbb x payah nak pakai tangga panjat katil atas. 
Aku mmg tido ngan Aiman. cer bayangkan aku tido ngan Aiman yg lasak tu lam katil kecik ni..omak terpaksa mengecikkan badan yg x brp nk kecik ni hehehe.

 Mcm biasa, ini budak mmg x reti nk duduk diam. Siap panjat memanjat lagi. Tu katil atas, kiranya tempat org lain la. Aku & en asben amik katil yg bertentangan senang sikit aiman nk gi tempat abahnya. Aku pon senang nk hulur apa2 kat en asben. 

ni la keadaan lam train. memanjang jer katil. Setiap katil ada tirai. Jadi ko nk tido kuak lentang pon, x der org yg kisah ok. Bantal & selimut disediakan. Toilet pon ok & bersih. Ada dua pilihan ok, nk yg cangkung @ duduk. Suka ati la ko nk pilih yg mana pon.

Dalam 10minit train bergerak, ada la penjual yg dtg sambil menyebut " Hot Drink...hot drink"..."Makanan....makanan". Aku mmg tak beli la sebabnya kami dh kenyang & stand by roti, toksah membazir ok.

Sebelum tido, sempat lagi Aiman main ngan mainannya. 
Tgk tu, siap susun2 lagi. Kat katil tu mmg ada meja kecik utk letak minuman ka, apa ka. Plastik bag pon disediakan untuk mereka yg rasa nk muntah. Aku idak lerrr. Masa mula2 naik train ni, mata rasa pedih2 & berair gak ler. Rasanya derang ada sembur something, mcm sembur ridsect gituuu..x der bau, cuma rasa pedih mata sikit. Cepat2 aku suruh aiman tido.

ok..dh siang, tp kami masih lg lam train. Kul 6.30am aku & Aiman dh terjaga. Bukannya apa, ada gak yg berenti kat stesen sblm Arau. dh siang ni nampak la sawah bendang.

ohhh....termenung pula..asyik tanya jer, bila nk sampai umah nenek. 
Sabarlah sayang, bukannya mama yg bawa kretapi ni..
Akhirnya 8.20am sampai la kami kt Arau. Nenek dh sedia menanti. Pasal transport nk jalan2 tak kisah sgt, pakai jer kreta bapa, pandai2 la pastu top up minyak.


Ni pula masa nk blk dari Arau ke KL. Igtkan flight jer yg delay, kretapi pon delay gak. Sepatutnya kul 7.20pm, tp sampainya 8pm. Sib baik announce awal2, leh gak aku gi beli nasi.
Jgn heran tgk baju yg sama. Masa pergi pon pakai baju ni, masa balik pon ko pakai baju ni. Aku basuh ok. Tak koser nk bw baju byk2.

Cantik tak??? Ada lampu lagi tu..leh prasan romantik2. Tapi apa hal pulak nk prasan romantik kalo ko tido sorang2..hehehe
Masa balik ni dh x der la rasa pedih mata.. 


Kesimpulan: 
Kalo famili kecik mcm kami, mmg berbaloi la.
Mmg selesa sbb ko hanya perlu baring & pejam mata.
Kalo x rushing masa ok la. Aku ok jer, sbb tak rush nk ke mana2 pun.
Utk pengetahuan, perjalanan ngan keretapi KL - Arau amik masa dlm 10 - 11jam.



Sekian, laporan saya untuk anda...muahhhhh






11 comments:

eima said...

lama tu ...klu naik keta 5-6 jam sampai dah .....

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

kak... nak tanya.. naik train tu.. ada sediakan surau sekali ke?

xpenah plak naik..hehehe

che mid said...

Syoknya naik ketapi.. Che Mid teringin sangat nak naik masa duduk SP hari tu... sampai balik duk Klang, tak dan... ha ha..

Mama Gee said...

Rindunyaa kt Arau..... ;)

bila nk merasa nek koc katil ktm ni..pernah nek sekali je keretapi masa study kt arau dulu..letih makcik menunggu sampai...amek plak seat duduk...perjalanan siang hari...fenatssnyaaaa

mamyharraz said...

ambil masa yg panjang jugak kan naik ketapi nih.tp utk merasa apasalahnya kan,lg2 tempat tujuan ada transport lain nak digunakan.

aiman mesti happy :)

ainnoraini said...

tak pernah lagi naik keteapi sejak dah kahwin ni...

sesakali mesti bestkann..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

oooo..dah selamat balik kg ghopanya....

~Siti Hajar~ said...

Lama benor dh km xnaik ketapi, last dulu mai KL la tu pun ms anak sulung umur 6 bulan, skrg dia dh umur 9 thn, bapok lame dah tu, mesti dh lain kan, nti nk bwk anak2 naik ketapi la, tp kat cni dh bwk naik komuter & putra td, jadi la kan sama jgk...haha

syariza09 said...

eima

sesekali nk merasa nai train, mlm x terasa panjang sgt.

C.M.A @ CikMoonAdnan
surau ada, tp kecik sikit.

che mid
pasni kalo dan, leh la try


mamagee
pasni kalo cuti2 ke san leh la try


mamyharraz
sesekali try



LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™
hehehe...dh slmt


~Siti Hajar~
lbh kurang la, tp yg ni ada katil

munna said...

tak pernah naik keretapi.... teringin gak ...ajak en abg balik kelate naik keratapi lah nanti....

-Sara- said...

best ah, tapi ganu xde ketapi ah..cedeh kan..tak merasalahh..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails