~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, January 5, 2012

Bila anak asyik ceri beri, terpaksa la tukar susu lain


Ni kes Aiman yg kerap cerrry berry laaa..
Rasanya dh lama Aiman hisap susu Fernleaf, since 1thn lebih lagii..now dh 3thn 3bln...Sebelum ni tak der masalah pon, tp semenjak dua menjak ni, mungkin sbb peningkatan umor, dia asyik ceri beri jer.


B4 ni pernah gak try dutch lady, tp mentah2 dia tolak..Susu Dutch lady ni yg plain pon dh mcm ada bau vanila, tu yg buat Aiman x suka...dia ni suka susu yg x der bau apa2 pon...susu Nespray pon x ok nagn aiman, susu ni pon buat dia yak.....errm susah tau camni.


Aku prasan dlm 2-3bulan ni, dia kerap ceri beri..dh tu sehari kdg2 tu sampai 5-6kali..sampai meleh2...eeiii..sluar konpem la kena...sib baik la masik pakai pampers...dah tu bila dh kerap sgt ceri beri, mula la laki bini asyik tolak menolak bab2 nak basuh montot Aiman...kdg2 tu sampai termarah aiman, naper suka yak...cian kannn...dia pon x mau jd camtu...sbb tu aku slalu pesan kt en asben, kalo aiman yak, jgn dok marah2 dia, dia pon bukannya suka kalo jd camtu, mcm kita laa..nk ker kalo slalu kluar masuk jamban...lg satu bila dok marah2 camtu, sampai satu tahap dia dh brani nk bagi tau yg dia dah yak.....huhuhu..sampai tahap tu wehhh 


Tak sanggup lagi tgk dia camtu, kdg2 sampai melecet montot...nk tak nak terpaksa tukar susu.
Aiman dh besar & dh tau rasa, bukan senang nk main tukar2 ni tau.





daripada Fernleaf, tukar kepada Dugro 3-6thn.
Dapat idea tukar susu Dugro ni pon dapat drp sembang ngan izan masa dtg umah aku dulu. dia citer dia bagi  anak dia minum susu ni..tu yg aku try bagi kat Aiman pula.


Mula2 rasa susu ni, mmg Aiman tolak. Dia tak mau langsung coz susu plain ni pon mcm ada rasa vanila sikit....Terpaksa pujuk & pujuk...masa nii la terpaksa guna psikologi...
"Aiman......kena minum susu ni...kalo minum susu lama, nanti aiman sakit perut, yak leleh. Nanti cikgu pon marah..nanti minum susu baru, Aiman tak yak lagi...


Kdg2 tu buat susu sampai kesudah dia tak minum, sampai basi tau..Aiman mmg jenis memilih susu...sedih tau tgk dia kurang susu...lama juga dia nak biasakan diri ngan susu tu...tp dlm 2-3hari ni, aku tgk dia laju jer minum, lega sangat2...yg plg syok, masalah ceri beri tu pon dah selesai..




fernleaf oh fernleaf ...sedap camana pon, ko terpaksa ku lupakannnnnnn





4 comments:

~~*Lady Salwa*~~ said...

Faris pun minum dugro jugak... :)

Mungkin kot budak2 sampai satu tahap tu, tak sesuai ngan susu yg dah biasa dia minum la kot...

iizla said...

susah jugak ekk nak tukar susu anak bila dah besar. sib baik mak nye pandai guna psikologi (*__*)

Qhaifa Nur said...

walaupun dah 3 thn lebih ada gak yang tak serasi susu ni....

kalau dah ceri beri memang merisaukan dah jumpa doc ke tnya nagapa jadi gitu...cian aiman

Aleyn said...

Cuba tanya doktor..takut anak tu ader alah ker...apa pun arap sumer ok

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails