~ CliCk mY HeArT ~

Monday, December 19, 2011

Salah satu punca apam tak tersenyum :)

Ari tu dpt message FB dr kwn..dia tanya kenapa apam aiskrim yang dia buat x tersenyum mcm yg haku buat..errrmmm ..aku pon agak2 jer la..may be coz api yg dia guna tu x besar. Slalunya kalo buat apam aiskrim ni kena guna api yg besar.


Nak jadi crita, mlm jumaat lepas, skali lg aku buat apam ni & apa yg terjadi kat kawan aku tu, jadi gak kat aku...padahal api yg aku guna tu, api besar...errrmm hairan bin ajaib..naper ekkkk


naper tak senyummmmmmmmm
ok. aku akan buat macam yg aku buat sebelum ni. x mau guna loyang tu.

aku guna ni

lompang..
.masukkan jer cup dlm acuan lompang merah
bila guna ni, baru la apam tu tersenyum tersengeh ...hehehehe..suka..suka

satu bekas ni bawa ke opis utk kawan...best bila dpt kawan yg suka makan2 & suka citer pasal resipi baru..
resipi apam aiskrim ni pun kawan2 la yg dok citer...asyik dengar jer dorang citer pasal apam yg gebu & sedap ni...dorang tak pernah buat, tapi pernah beli apam ni.
tercabar pula rasanya, tercabar tu sbb x pernah rasa & makan...trus aku google & cari resipi ni...
puas hati bila dpt merasa sendiri.


acuan lain aku tak pernah try..agaknya selain acuan lompang, acuan apa lagi yg kita boleh guna yer?? uols tahu tak???





6 comments:

hajarus said...

hjr pernah mkn tp xpernah lg try wat sendiri.... hehe... ;d

mamyharraz said...

kalau apam tu tersenyum mmg comey kan.

bestlah sya...buat pastu menjadi...berganda bestnya... lahaiii bilalah dpt keje satu ofis dgn sya niii nak gak try mkn setiap kali resepi baru..

~Siti Hajar~ said...

ooo...klu masuk acuan lompang tu br nk senyum yer, ngada2 gak yer apam nih...hehe

Sy still suka buat apam polkadot sbb ada inti...hehe

eh! sya, tlg ajarkan camna nk buat inti kacang hitam, tingin nk try bt la...hehe

syariza09 said...

hjarus..

x per, pasni try la buat

~izan~ said...

ni teori izan yg memandai2 kak,kot kalau masuk acuan lompang tu,space dia nk kembang lg dah tak muat belah bwh so dia pop-out ke atas then merekah haha! teori sengal.

bagus la akak ni,rajin mencuba pastu jadi. kalau jadi jiran akak ni best ni,akak tak offer izan yg dtg ehehe.

syariza09 said...

mammy

kalo kita jumpa, nk gak bg gift kuih kt mammy ")


siti hajar
try buat yg ni pula, skali dh buat mesti jatuh cinta. kacang itam tu sy bli kat kedai jual brg2 kek jer, malas nk buat sendiri


izan
betul gak teori izan tu..kuncup bawah, kembang atas

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails