~ CliCk mY HeArT ~

Tuesday, November 29, 2011

Resipi Puding Roti Marble



Aku kan suka godek2 resipi yg aku lom pernah buat. Pastu dok godek2 tu terjumpa la resipi ni. Resipi ni dapat dari blog Jintan Manis & akk ni pon dpt drp Puan Hana Kanazawa.  Sapa2 yg nk tgk puding roti marble yg cantik ni, leh terjah blog akk ni yer


Puding ni senang jer nak buatnya...& yg penting, bahan2 pon mudah dapat.

Ni copy paste dr blog kak Ros


Sumber Resepi dari Puan Hana Kanazawa, minta izin kongsikan di sini ya kak, terima kasih banyak-banyak. : )
Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat (ros kurangkan jd dua sudu besar jer)-
Sya tambah 3 sudu besar
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar-Sya guna 10g
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
( nak tambah satu lagi warna pon boleh, ros buat ade tambah warna hijau, dan merah)

Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2  cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!


Apa lagi ......jom la buat....kalo kat opis lama, kalo buat resipi baru jer..kawan2 mesti jadi mangsa tester K.Iza, Ifa & MamaGee..derang ni la yg akan komen kuih aku buat tu sedap ker, kena buat penambahan keerr...tp tu dulu laaaa

19 comments:

Yan said...

kalau masuk peti ice lagi sedap ni...sejuk je tekak..

~izan~ said...

skrg? meh sini izan jd tester. tp tgk gmbr pun dah tahu mesti sodap giler..rajin la akak ni..

buatkan seloyang,nnt izan gie amik ehehehe

mamyharraz said...

rajinnya sya try resepi baru.

memang menariklah rainbow coklat tu..teringinnnn :")

esok2 kwn baru pulak jadi tester awk :)

-Sara- said...

mcm senang..nk try pasni..pas pantanglaa..hehe :)

Munnafendy said...

nmpk sedap ni..resipi pun simple je.kena try! :p

syariza09 said...

Yan


Mmg pon, sedap mkn sejuk2

syariza09 said...

Yan


Mmg pon, sedap mkn sejuk2

syariza09 said...

izan

meh la umah akk yanggg

syariza09 said...

izan

meh la umah akk yanggg

syariza09 said...

mammyharrraz

nampak gayanya mcm tu laa

syariza09 said...

mammyharrraz

nampak gayanya mcm tu laa

syariza09 said...

sara

pas pantang ni kot bergelut ngan ank pulak

syariza09 said...

sara

pas pantang ni kot bergelut ngan ank pulak

~~*Lady Salwa*~~ said...

Tq share resepi...

Kalau ada kerajinan haruslah mencuba... cam senang jugak nak buat ni...

Qhaifa Nur said...

bab ni akak suka, nampak sedap sangat....

hyazz said...

hantaq mai sini sikit nooo

~Siti Hajar~ said...

waaaa nmpk sedap & myelerakan, resipi pun mudah aje, mmg sedia ada dlm icebox, nti nk try bt la, pastu kasi tayang kt blog plk...hehe

ieda said...

aloor sedapnyaaaaaaaaa
nanti nak cubalahh :)

budak penjara said...

nampk cam kek lapis serawak je..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails