Aku kan suka godek2 resipi yg aku lom pernah buat. Pastu dok godek2 tu terjumpa la resipi ni. Resipi ni dapat dari blog Jintan Manis & akk ni pon dpt drp Puan Hana Kanazawa. Sapa2 yg nk tgk puding roti marble yg cantik ni, leh terjah blog akk ni yer
Puding ni senang jer nak buatnya...& yg penting, bahan2 pon mudah dapat.
Ni copy paste dr blog kak Ros
Sumber Resepi dari Puan Hana Kanazawa, minta izin kongsikan di sini ya kak, terima kasih banyak-banyak. : )
Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat (ros kurangkan jd dua sudu besar jer)- Sya tambah 3 sudu besar
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar-Sya guna 10g
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat (ros kurangkan jd dua sudu besar jer)- Sya tambah 3 sudu besar
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar-Sya guna 10g
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
( nak tambah satu lagi warna pon boleh, ros buat ade tambah warna hijau, dan merah)
Cara-cara
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
Cara-cara
1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!
Apa lagi ......jom la buat....kalo kat opis lama, kalo buat resipi baru jer..kawan2 mesti jadi mangsa tester K.Iza, Ifa & MamaGee..derang ni la yg akan komen kuih aku buat tu sedap ker, kena buat penambahan keerr...tp tu dulu laaaa
19 comments:
kalau masuk peti ice lagi sedap ni...sejuk je tekak..
skrg? meh sini izan jd tester. tp tgk gmbr pun dah tahu mesti sodap giler..rajin la akak ni..
buatkan seloyang,nnt izan gie amik ehehehe
rajinnya sya try resepi baru.
memang menariklah rainbow coklat tu..teringinnnn :")
esok2 kwn baru pulak jadi tester awk :)
mcm senang..nk try pasni..pas pantanglaa..hehe :)
nmpk sedap ni..resipi pun simple je.kena try! :p
Yan
Mmg pon, sedap mkn sejuk2
Yan
Mmg pon, sedap mkn sejuk2
izan
meh la umah akk yanggg
izan
meh la umah akk yanggg
mammyharrraz
nampak gayanya mcm tu laa
mammyharrraz
nampak gayanya mcm tu laa
sara
pas pantang ni kot bergelut ngan ank pulak
sara
pas pantang ni kot bergelut ngan ank pulak
Tq share resepi...
Kalau ada kerajinan haruslah mencuba... cam senang jugak nak buat ni...
bab ni akak suka, nampak sedap sangat....
hantaq mai sini sikit nooo
waaaa nmpk sedap & myelerakan, resipi pun mudah aje, mmg sedia ada dlm icebox, nti nk try bt la, pastu kasi tayang kt blog plk...hehe
aloor sedapnyaaaaaaaaa
nanti nak cubalahh :)
nampk cam kek lapis serawak je..huhu
Post a Comment