Takkkkk......
Bukan kuar darah laaa
Mcm biasa ptg2 ni kita main ketuk-ketuk fifi senduk
mcm biasa satu hari satu resipi ok...hehehe
bkn per, nak menyenangkan kawan2 yg tgh kekeringan idea
Semalam try resipi baru .
...Daging Masak Merah Ala Thai..
ehh...dh try yer...x per kita bg oresipi kt org lain yg lom try pula ok
sumber: My Resipi
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
- 2 ulas bawang putih diketuk
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 1 sudu besar cili giling
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos ikan (thailand mari) ==x letak sbb x der
- Sedikit sos tomato
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)
- aku tambah bwg merah (optional)
Cara-cara
- Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
- Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
- Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
- Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
- Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
- Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
- Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket
tu yg nampak berkerak periuk tu jgn ingat aku x basuh periuk lak.
Biasa la kalo rebus daging, akan kluar air2 rebus kaler itam.
rebus daging ni sbenarnya ada 2 cara.
Pertama - ptong daging nipis2 & rebus.
Kedua- Rebus daging seketul & dh empuk baru potong nipis2.
terpulang la nk try yg camner
oopppss..jgn lupa letak pewarna merah yer.
Ala aku letak jer sirap ros cap Masjid tu (ni bukan kordial tau)
t
tadaaaa
Aku sengaja buat bagi berkuah sbb x nak rebut kuah ngan en asben. Nanti x cukup la.
Resipi ni mmg sedap sangattttt...Pasni x yah susah2 cari kat kedai Thai coz dah leh wat sendiri kt rumah.
Apa lagi...
Jom la buat
6 comments:
awk,mmg kene letak pewarna merah ke?
izan tak pernah buat resipi ni kak..menarik n nampak sedap.kena cuba nnt =)
thanks akak!~
owhh baru tau patutlah kaler daging masak merah tu merah menyala..
bestlah awk ni hari2 share resepi mudah :D
sedapnya.. mintak sikit..
kena carik oewarna merah dulu...
lepas ni boleh la cuba try test ye...tq
Post a Comment