~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, October 6, 2011

Kisah "Rainbow"


Masihkah kawan2 ingat dengan kisah"Rainbow".

Ramai yg membuat teka teki apakah itewwww, ada juga yg teka apam..
hehehehe...mentang2 la I tokey apam.
Takkkkkkk. Itu bukan apam.

Tapi sbenarnya aku saja2 try resipi baru.
Bila nafsu membuak2, apa saja halangan, tetap aku teruskan.
Cewahhhh....macam nk gi berperang pula.
Bagi aku yang baru berjinak2 dalam bidang baking membaking ni ( suka suki jer merosakkan bahasa), bagi aku kek ni banyakkkkkkkk sangat pantang larangnya...huhuhu. Jom kita imbas kembali apa yg terjadi pada kek ni. Nama kek ni adalah::::::

Kek Puding Karamel

Kek ni menggunakan teknik double boiled, di mana loyang pertama berada dalam loyang kedua yg berisi air.
Tapi mcm ayat aku kat atas2 nun, w/pun ada halangan tetap jua aku teruskan...kat umah sbenarnya x der loyang yg lebih besar  drp loyang lam pic ni, jadi nak tak nak terpaksa la guna pyrex...hahaha blasah jerlah.
Org degil mmg camni, tau nak blasah jer.


ni lps aku buat rainbow, aku pon lorek2 la ikut resipi.
ni after baking, tgg sejuk dulu, baru boleh nak tonggengkan kek ni (ada lak guna perkataan tonggeng...rosak..rosak)

tu la....nak main belasah sangat, kan karamel dah tak cun...huhuhu

ok, kita potong pula
hasilnyanya mmg cun...

see
cantik takkkkk?
baik cakap cantik, nanti aku sentap lak!!

Karamel tak cantik, tapi kek tu sedapppp sangat & terlalu lembut & gebu bila dipegang.
Tapi aku belum berpuas hati sebab kek ni masih belum perfect tang karamel yg tak smooth & tak cantik.

Insyaallah, kalo ada masa weekend nak buat sekali lagi, kalau ada rezeki, kawan2 opis dapat lah merasa..kalau tak abis laa :)

Loyang tambahan pun dah beli & harap2 pasni kek ni akan lebih cantik.
Nak resipi????
Next n3 ok, aku akan bagi resipi beserta ngan step, lagi mudah nak membuatnya


Ekceli ada banyak resipi pasal kek ni, & aku sendiri telah amik resipi yg terbaikkk & beserta ngan step sekali, baru la mudah nak membuatnya.

27 comments:

MrS. F!zA said...

ouh kek puding karamel..bru smlm tgk kt belog k.izan tu..mmg nmpk cm eskrem je tang kek tu..

mamyharraz said...

utk cubaan kali pertama oklah ni..kira menjadi jugak.

yg penting rasa sedap tu kira pass dah tu :)

nnt sya bg resepi bolehlah sy try pulak =P bila tu tak taulah..tp akan cuba gak kalau resepi tu mudah :")

~Siti Hajar~ said...

sy la tu yg teka apam pelangi..silap sudah...huhu...bkn pe sy pun pnh bt jgk cam tu rupanya tp apam la...hehe

Mama Gee said...

dap wehhhh.....
ai tgk resepi dia mcm nk pitam..tak paham pun yaa....heheheeh

AzMask said...

kalau dekat.. boleh datang rumah kan.. belajar membaking.... saya keras tangan kematu bagai bab baking nih...

syariza09 said...

MrS. F!zA

kek dia mmg lembut mcm eskrim

syariza09 said...

mamyharraz

ok la tu kann..hehehe..resipi next week

syariza09 said...

~Siti Hajar~

apam pun kita leh pelbagaikan corak, lg cantik apamm tu kann :D

syariza09 said...

Mama Gee

nak pitam??? camner leh samapai nk pitam tu...hahaha

syariza09 said...

AzMask

sy pun keras gak, tu yg x lej ajar org...hihihi

Qhaifa Nur said...

cantik kek puding karamel ni..
tahniah sbb dah try buat..

hyazz said...

jangan lupa respi yer..cam berminat jer nih

Zana Adieyza said...

nak belajar dr akk lah mcm ni.. hihihi.. zana x pandai sgt bab membaking..

syariza09 said...

Qhaifa Nur

saja cuba2 kak :)

syariza09 said...

hyazz

orait. "tlg ingatkan aku"

syariza09 said...

Zana Adieyza

akk ilmu lom cukup lg

NM02 said...

ai pun nak rasa jugak... meh le sikit

Yana Kama said...

kak az memang minat baking membaking (eh tertiru ayat akak ekekeke) ye...rajin tol mentry..hehe

Aleyn said...

Cantiknyer kek pelangi tu....mesti rasa sesedap rupanyer...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

nmpk menyelerakan...sy tunggu entry resepi akak tu =) nyum..nyum..

-Sara- said...

kaler die cntik..takpe practice makes perfect :)

syariza09 said...

NM02

bg adress...hahahaha

syariza09 said...

Yana Kama

rajin mentry & rajin men'eat' ..hahaha

syariza09 said...

Aleyn

leh tahan gak rasanya

syariza09 said...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid

surprise adk dtg cni, thanks..next week akk buat n3 tu yer

syariza09 said...

-Sara-

kaler2 tu, naikkan napsu makan :)

~izan~ said...

jumpa dah entry ni hehe..cantik tu kak..izan buat pun huru hara hehe..puas tunggu n3 ni rupa2nya izan yg terlepas huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails