~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, February 24, 2011

Pesanan dari mereka yg berilmu...

Sepatunya n3 ni semalam lagi aku buat, tapi disebakan x der mood utk tulis, aku hold kejap. Ni pon banyak yg aku draft lewat ptg smalam. Ptg2  baru mood sudaa mari.

Serba sedikit aku nak kongsi ngan apa yg aku dapat masa seminar keluarga ari tu. Alhamdulillah kebanyakan penceramah ni wat aku segar bugar & x rasa ngantok. Ni yg leh wat aku fokus, kalo penceramah tu cakap syok sendiri susah gak, nanti ramai pula audiens yg buka mata separuh jer.

Tak pandai pula nak wat ayat panjang2, kalo tulis ringkas pun ok kan. Ni lah antara yg diperkatakan oleh penceramah.


* Keluarga 5 bintang
Kita slalu terbayang @ nak duduk di hotel 5 bintang, tapi pernahkah kita terpikir nak jadikan keluarga kita ni 5 bintang @ Five Star = lengkap dari semua sudut???


* Nampak jer kaya tapi sebenarnya...
Manusia ni ada pelbagai, ada yg nampak kaya dari segi luaran (rumah besar, kereta besar, smuanya besar2 belak), tp hakikat sbenarnya dia miskin
Sbb per dikatakan miskin, bila diminta untuk bagi derma contohnya derma untuk rumah anak yatim ka, ada jer alasan yg diberi....susah nor nk kluarkan duit yg ribu raban tu



*Terima kasih selepas.....
Bila sebut nie ramai yg gelak2 termasuklah aku..hehe

Penceramah tanya pada kami yg pompuan2 ni, selepas puan2 ehem-ehem, pernah tak ucapkan terima kasih pada somi...apa? tak pernah ucap? tak patut ooooo....sian kat somi, separuh mati tuuuuuu (ni penceramah yg sebut)..lenkali cakapla...terima kasih ayang...hargailah apa yg si somi tu buat...hehe



*Katil anak & parents tidak boleh sama (maksudnya tidak tido sekatil)
=Katil kan tempat kita suami isteri bergaduh berkasih sayang, jadi suami @ isteri perlu ada sedikit privacy bila berada di atas katil sendiri. Bukan anak tu tak leh tido sebilik ngan parents (anak yg kecik yer) tapi seeloknya katil anak diasingkan. Rasanya yg ni ramai yg tak sedar.


*Bahasa sinki & bahasa pintu
= Korang paham ker apa makna tu. Ayat ni aku baru balajar dari Ustaz. Katanya bahasa ni slalu jadi dlm rumahtangga terutama bila ada perasaan marah. Kadang2 I pun terbuat mcm ni...hehehe
haaa..dh paham ke..lom..Contohnya,time marah ngan asben, basuh pinggan pon x ikhklas mcm2 bunyi ada kat sinki tu, berdentam dentum ...kejap bunyi berlaga pinggan pinggan, periuk, cawan...hurmm
Bahasa pintu pula, time2 marah ni, slalu pintu jadi mangsa. ye la, kalo tutup pintu tu mesti ada bunyi dummmm....marah la tu




Somi perlu paham ngan peel istri, perempuan ni bukannya nakkan penyelesaian pon
= Ustaz ada pesan ngan somi2,
"istri ni kalo somi balik rumah, laju je buka mulut & bercerita itu ini, kisah polan tu polan ni, hal2 pejabat laa.
Si somi jgn la pula buat derkkk @ marah2, dengar jer laaa. Si istri ni bukannya suruh si somi selesaikan apa2 pon, cuma dia nak si somi tu jadi pendengar. Bila ada org dengar apa yg dia nk luah, baru la rasa lega

Itulah yg serba sikit yg aku leh kongsi, sikit2pun ilmu juga kan *_*
Yg baik dijadikan panduan

14 comments:

MrS. F!zA said...

hahaha tapi kalo somi yg ucap trima kasih takpa dak? ekekekeke

sure korang gelak mcm nk guling kan dgr ceramah tu..rugi tk dpt pi..huuhu

MRS. K said...

hahaha.. amboi.. tang terima kasih bang tu bukan main highlight lagi ek? kekeke...

hari ni nak pi beli katil hadif! hahahah...

mamyharraz said...

banyak info :D

heee banyak betulnya kann ya lah kadang benda2 tu kita tak sedar..
okeh nnt mamy praktis yg ucap tima kasih tuuuu ngeh ngehhh ^____^

syariza09 said...

MrS. F!zA

wehh..yg ni kena somi istri ucap...x leh sorang jer ucap, kan bekerjasama :)

syariza09 said...

MRS. K

yg tu bab penting tu...wajib woo

syariza09 said...

mamyharraz

bulan 3 ni kena praktis tau...sajer jer sebut bln 3, hehe

Fieza79 said...

hahaaa...best ye ceramah tu..leh dibayang kan mood ms tu mesti hepy dn ceria...info berguna ni tq syariza sudi kongsi2...

Ogy said...

mesti seronok ceramah ni kan...aduss rugi2..

syariza09 said...

Fieza79

mood mmg dok gelak jer memanjang, maklum la citer"atas katil" ...hahaha

syariza09 said...

Ogy

x per, pasni ada banyak lg ceramah cenggini

-Sara- said...

awk! cm best je penceramah tu! sara bce sini pn tergelak tau!

eh, bukan laki pon kne ckp time kasih ke kt kite! same2 penat ape, oppss! hahaaha!

Aleyn said...

Nice info sis...tersentap i..huhu sbb baru pas baik konflik.....eceh..tak sabar nak balik pujuk hubby...oopp terlebih suda..

Ps : Cam biasa, I dah klik u nyer Nuff. jom klik2 kay

syariza09 said...

-Sara-

betul la tu..dua-dua kena ckp trima kasih, kan samer2 kluar peluh..ooppss terlebey sudaa

syariza09 said...

Aleyn

pujuk ngan gaya manja tau..hehehe

p/s..ok i pon akn klik ur nuff

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails