~ CliCk mY HeArT ~

Friday, September 3, 2010

Yang pertama

Ini biskut raya yg pertama utk thn ni. B4 ni mmg tak pernah buat pon resipi ni. Mlm td sesajer cuba. W/pun banyak rintangan dr si kecik aku wat gak. Adik aku yg kononnya xcited nk tlg pon dh x jd nk tlg. kalo tlg pon asyik tanya..ni bila nak stop ni...tensen ai. Ni pesbuk punya pasal la ni. kerana pesbuk la adk aku tak tlg kakaknya sob..sob

Biskut ni spatutnya kena letak choc chips, tapi cari kt care4 dh abis la pula. X per la abaikan jer la.
Adunan ni mmg jenis yg lembik, mmg x leh main tekan2 ngan acuan. Kalo ikut resipi asal, sepatutnya pakai  ngan sudu jer & letak atas tray. Tp takut lak nk letak, takut terlebih kembang. Aku pon guna la papercup. Tp bila dah siap, rasa x best lak sbb dh mcm kek. rasa mcm span.


Aku pon ikut cara asal, pakai sudu jer. Hasilnya mmg kembang tapi sgt sedap. Rasa rangup gitu. Sesekali rasa mcm chipsmore pon ada.



W/pun rupanya x cantik, tp rasanya sedap tau. Inila  biskut oat yg tanpa choc chips. Kalo letak mesti lg sedap..ala2 chipsmore.
Aku rasa makin lama biskut ni makin besau, masa tu tahap dah letih nak wat kecik2, rasa nak cpt abis jer


Sebelum ni oven ni mmg letak kat dapo jer, tp skrg ni aku letak jer atas meja makan
Senang sikit. Sambil buat sambil monitor. Nanti terhangit lak


**kul 1.30 pg baru siap..huhu.  dah tu kul 4.30 am bangun utk siapkan sahur pula.
.ngantok weh....sesaper nampak aku bermata stim ari ni...abaikan jer la..buat 2 jer tak nampak yer**

16 comments:

MRS. K said...

bawak ke opis tak? nak rasa..hehehe

mamyharraz said...

mesti best kann bile menjadi kuih tu~**jelesnya :P

~Siti Hajar~ said...

rajinnyer buat kuih raya sendiri, sy ni kuih tunjuk2 jer, bkn apa bila nak buat je, ada '3 org pembantu' yg sibuk nak tolong, senangnya tunjuk ajalah..hehe

syariza09 said...

MRS. K
x bawa la. kang kalo bw, ai pula yg tingin..batal posa I

syariza09 said...

mamyharraz
best ooo...penat pn ilang

syariza09 said...

~Siti Hajar~
Thn ni rasa meroyan pulak nk wat biskut sendiri :P

adianiez AIDA said...

bila hubby ku nak beli kan oven?
sedih ...
jeles tgk oven tuh!!

.::Lynn::. said...

memang lembikkan.. dulu pernah try.. 1st bakar jadi mcm cips more, besau.. tapi sedap... hahhahaa

syariza09 said...

adianiez AIDA
bila sale jer trus beli, jgn tgg2 lagi
saya tak dpt nk buka blog awk, dia tulis malware detected. Naper ekk...Mcm ada problem jer

syariza09 said...

.::Lynn::.
tau tak pa. mmg besau..x per cpt sikit abis :p

~~*Lady Salwa*~~ said...

wah, dah berjaya siap satu eh... sure happy ja kan...

saya ni, oven tu dok je la dalam stor... entah bila nak guna... hehe

syariza09 said...

~~*Lady Salwa*~~
Baru satu ja. Tu pun dh skt pinggang, hehe.

Biar je dlm stor, nanti bila dh ada penyakit R leh la guna :P

Fara said...

bagus2...fara blum lg ada sentuhan nk wat kuih thn ni...

syariza09 said...

Fara
thn ni jer semangat lbh..hehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wah ramai yg skan membaking cookies last week ... smalah kita ;-)

syariza09 said...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil
Masa tu je lah yg terluang pon

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails