Semalam cuti Hari Malaysia kan..
Merajinkan diri buat cream puff
Dah lama tak buat...terketar2 tangan nk memutarnya ...hihihi
Letak lam bekas ni & bawa sikit ke rumah kakak ipar
Ada gak bawa ke opis ari ni utk kawan-kawan
Resipi amik kat sini yer Blog Masam Manis . Saya memang suka follow blog kak ita masam manis sbbnya dia cukup membantu kita2 yang tak berapa nak pandai masak ni, Setiap resipi cukup lengkap ngan gambar step by step...silalah cuba yaa
CREAM PUFF
by : Yani
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
Tepung gandum di ayak
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
Tepung gandum di ayak
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
4 comments:
sedapnye ... nanti nk amik resepi ni
amik la...best puff ni
Sedapnya...akak suka makan tp x pandai nak buat
Sedapnya...
Tapi nak buat sendiri macam malas je :D
Post a Comment