~ CliCk mY HeArT ~

Wednesday, July 31, 2013

Biskutku kembang kuncup

Dah abis pikir ni, nak tak nak kena gak buat kuih. yg beli pon ada tapi rasa tak cukup plak, maklum la kuih skrg pon dh mahal, gedebuk gedebak dah RM100++

Jadi kena la buat, nak tambah apa2 yg patut.
Buat biskut yang aku suka makan dan aiman pon suka.
Mula2 tu dapat sekot semperit dr mil, sbenarnya utk Aiman, tapi maknya pula yg makan lebih2.
Tu la yg timbul idea nk buat biskut raya.

ok, dh sampai masa godek2 resipi. Tapi aku lebih suka semperit dahlia. Kalau org sini kuih ni tak sebut semperit kan. kalau semperit  org sini buat yg panjang2. Tapi saya plak suka buat semperit yg bunga.
Jumpa resepi biskut dahlia dari blog mat gebu.
Banyak bahan-bahan sekot tu mmg dh ada kt rumah. cumanya aku bli acuan jer. Yg ni aku pakai acuan jenis pam. lupa plak nk snap picas.

Cantik tak bunga dahlia saya, lain sikit patternnya.
malas nk potong ceri, saya taruk choc chips, kebetulan mmg byk ada lam peti es.
kawan tanya naper letak jauh2, hehehe omak takut  kang dh masuk lam oven berkembar plak jadinya.
first time kannnnn

cewah... sudut tepi plak..cantik plak tgk kelopak2 bunga tu...hehehe piji diri sendiri wehhh

Bila dh masuk oven, abis kelopak2 yg cantik tu.
Ada plak yg tak nampak kelopak, pastu ada yg kecik dan ada yg besar.
Sebab tu la biskut ni aku bagi nama biskut dahlia kembang kuncup hehehe.
Biskut ni aku buat dua pattern bunganya.
ok la kot, kira jadi la tu.

Masa masak sekot ni, semerbak bau satu rumah. Sib baik buat malam, leh la makan2 hehehe.
La ni asal sahur jer aku makan sekot ni.
Silap haribulan tak sampai raya sekot pon dh abis hahaha

Banyak gak la dpt, tapi sepatutnya dpt banyak lagi.
tapi disebabkan kesilapan teknikal, satu dulang sekot masuk dlm tong sampah.

next time kalo wat sekot, oven tu kena letak dekat ngan tpt aku wat kuih.
Penat aku berlari ke dapor menjengok oven

Rezeki tong sampah huhuhu
rentung satu dulang

uolls camner, ada tak yg tahun ni first time buat kuih raya???


8 comments:

SiTi said...

waaaa.. best nya dpt buat sekut raye.. thaun ni ct x dpt nak buat sbb ada si kecik tu

ainnoraini said...

dah buat kuih raya yee...
Nnpk sedap dan menarik...

Qhaifa Nur said...

biskut dahlia...sedapanya
berangan nak buat..entah bila2

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

.::Lynn::. said...

betul la harga kuih raya mahal... tahun ni mmg tutup mata rapat² xmo nengok sample kuih raya... takut terbeli.. ekekeke

~Siti Hajar~ said...

thn ni sy xbt kuih sbb xde mood raya, mr hubby koje...huhu

tp sy pnh bt samperit ni, first time thn lps, mjadi jgk...hehe

syariza09 said...

Siti

ada bb mmg susah sikit la nk buat kuih, tunjuk jer lah siti :)


ainnoraini
insyaallah sedap hihihi


Rose Azadir
tq dtg singgah


Qhaifa Nur
weekend ni ok kot :)

.::Lynn::.
aar..rege kuih naik mendadak mcm rege ayam plak


~Siti Hajar~
keje ker...alahai, x per la main tunjuk2 jer, kuih tunjuk pon sedap :)

~~*Lady Salwa*~~ said...

tahun lepas rajin la jugak buat semperit nih dengan mazola... tapi tahun ni angin kus kus datang la pulak... so, jadi M nak buat biskut... hehe

makanya, biskut tunjuk2 saja la... :)

**Kalau angin rajin datang, mungkin la nak buat sejenis dua buat bawak balik kpg...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails