~ CliCk mY HeArT ~

Wednesday, June 12, 2013

Penghapusan tiket kertas di ERL

Hello dan assalammualaikum semua...
Sebagai pengguna tegar ERL, alahh kretapi terlaju di Malaysia tu, hari ni saya nak war war kan pada kawan2 di luar sana yg ERL tak pakai lagi dah tiket2 kertas yg mcm sebelum ni

sumber: google
ni la tiket kertas

Tiket terbaru adalah berbentuk kad.
Alahhh materialnya mcm kad bank, kad touch & go tu lerr



Inilah kad baru tu
Rasanya kad pon ada pelbagai warna dan kategori
Selalunya aku akan beli kad single atau 2 way
Aku tak beli kad bulanan sebab kalo terlepas train, aku akan naik LRT

sumber: google

Buat masa sekarang mesin2 kad lama tidak lagi berfungsi, sbb lps ni akan pakai mesin baru yang lain.
Jadi pembelian smuanya di kaunter, Q panjang ok, terutamanya waktu2 puncak.

Oleh itu, sapa2 yg nk guna ERL tu silalah datang awal drp biasa sbb kalo lambat may be uols akan terlepas train. Aku dah terkena ok, masa train sampai aku masih lagi Q nak beli tiket huhuhu

kalo x mau problem camni, silalah guna kad touch & go.

Dulu2 kalau nk naik ERL jumlah lam kad tu minima RM30.
Tapi sekarang dh lain, mungkin sebab tak nak membebankan pengguna mcm aku.
Now, minima dalam kad kena ada RM5.
Ok la tu kan, so sekrang ni aku mmg gunakan kad touch & go di waktu-waktu puncak. 
Kad T & G ni aku gunakan utk naik ERL, LRT atau komuter..
x perlu nk pakai banyak cash

Itulah sedikit sebanyak yg saya boleh kongsikan pada uols, kot2 la tetiba jer uols kena naik ERL, tak der la pasni terkezut kennnn


4 comments:

~Siti Hajar~ said...

Hr tu g KL xsempat bwk anak2 naik train, sllu mesti je naik...huhu

Org sana pengangkutan utama ni kan...

SiTi said...

owhh da tukar ka... jarang sgt naik erl ni...

ieda immi said...

mudah begini koot ..
akak x pernah naik ekeke ;)

syariza09 said...

Siti Hajar
x juga, ramai yg naik LRT sbb ERL x banyak tempat yg ada

SiTi
yap..

ieda mimi
aar la...yg ni lg senang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails