~ CliCk mY HeArT ~

Monday, November 19, 2012

Kisah rumah baru..pecah sana sini

Dah lama tak citer pasal rumah baru aku kannnnnnnn....rumah tu dh pon renovate sikit2, dh selesai pon, tp aku jer yg lambat update...bukannya per, malas nk citer, malas nk tepek pic...Tapi kan, kalo x update, x best la pula sbb esk2 x leh pulak nk imbas progress rumah. jadi utk kenangan, aku rajinkan diri utk update.

Aku extend sikit jer kat bahagian dapur...nk extend banyak kos plak x cukup, sikit2 jadila, janji leh bernafas kt dapur tu, idak ler rasa sempit sangat.

Dulu2 dapur tu ada tingkap, tp bila dh xtend tingkap terpaksa buang & aku gantikan ngan cermin blok. Tujuannya utk pencahayaan.

Ni dari dari dalam. Utk renovate rumah ni aku terpaksa gunakan dua kontraktor. Mula2 tu abg aku rekemen ngan org yg pernah buat rumah dia. 
Dia ni Indon, dia buat keje mmg bagus, kemas jer. Cuma aku tak puas hati sbb dia tak dapat bagi harga sebenar utk buat keje2 yg aku minta. 


Biasanya dia kata buat dulu baru dia tau rege yg dia nak bagi...pastu banyak hal pula, suka sgt buat prangai....kejap dia citer kena pau ngan polis la, brg2 dia yg tinggal kt rumah tu hilang la, mak dia sakit la...dh tu minta duit advance plak..leh jer aku bagi, tapi pastu aku tolak arr duit upah dia, takkan nk bagi buta camtu jer...pening sungguh kpala aku ngan prangai org camni...Dah tak tahan sangat, aku suruh dia cepat2 selesaikan tugas-tugas dia...kononnya nk suruh org lain buat plaster ceiling, padahal masa tu ada la menda2 lain yg nk buat...


Pastu kami sambung ngan kontraktor kedua yg lain pula...bagi aku dia ok la, sbb dia kira2 dulu, pastu baru la dia bg quotation kat kami. Mmg sepatutnya mcm ni pon kannnn...Bila dh ada harga baru la leh decide apa yg boleh buat & tak, tgk bajet la kannnn...nk buat tiles dpn porch pon terpaksa cut coz kat situ jer dh 3ribu lebih huhuhu....x per lah, nanti2 jer lahhhh, kumpul duit dulu


Dulu kat sini x der siling, open mcm tu jer, maklum la rumah berkonsepkan taman dlm rumah...tp aku x moh, mula2 tu aku taruk awning, tp bila air masuk lam umah, buka awning & tutup terus ngan konkrit. Pintu sliding tu aku buang, pecahkan kasi luas..tu yg lubang kecik tu, ekceli tingkap nako blk air master bedroom. Aku tutup coz kat situ nk buat tempat dining.


Dulu ada batang paip besar, tp kami minta dia tutup, jadi tak nampak la batang paip besar tu...

Table top pon dia buatkan skali....masa ni la kalut pi  beli sinki, beli dapur la..dh beli senang la dia nk ukur.

Semua ni kontraktor pertama yg buat, bila dia dh selesai, lapang rasa dada kami. Kadang2 tu rasa stress ngan prangai depa ni.




13 comments:

-Sara- said...

best ah ade rumah sndiri leh renovate taste sendiri kan..

Puteri Satu said...

nanti update lagi ye... bestkan nak masuk umah baru.. tak per..pelan2 kayuh.. akak dulu pun buat mana yang penting2 jek dulu.... lelain tunggu kendian ada rezeki bolehlah buat..kan

MRS. K said...

buat housewarming jgn lupe jemput

mamyharraz said...

bestnya rmh dah progres..tak sabar pulak nak tgk hasilnya nnt :")

tumpang happy tgk rmh awk..rmh kita yg kat klia tu dah bg penyewa duduk..buat sementara ni..yelah nak pindah mcm2 halangan..

Qhaifa Nur said...

tak sabar nk tgk hasilnya...
skrg tukang rumah upah dah mahal...

Fieza79 said...

cntik la umah pasni kan...semangat nk msk nk slu masuk dapor hehe

ieda said...

x per dikk
semoga hasilnya nanti memuaskan hati
janji rumah sendiri kan
rumah kuu syurga kuu
harus kena buat sampai puas hati ;)

maya amir said...

bile tgk progress renovation ni, mesti tak sabar2 nak masuk umah kan?:)

syariza09 said...

-Sara-
aar...bila ikut taste yg bahaya tu hehehe


Puteri Satu
tu la, pasni sy update lg

Mrs K
orait


mamyharraz
bestla dh dpt penyewa, masyukkkk


Qhaifa Nur
mmg mhal pun, duit mcm air jerrr


Fieza79
dh termimpi2 ni..


Ieda
betul tu, buat spai puas hati & ikut bajet gak lerr

SiTi said...

syokk nya da ada umah sendiri... akk beli kt ne kak...

syariza09 said...

maya amir
hihihi...mmg x sabar2

SITI
area Psr borong Selangor

SiTi said...

ooo... kat sri kembangan ye.... ok la situ byk kemudahan gak

Haniza Abdul Rahim said...

Wow..Mesti cantik lepas ni kan:D Saya tgh blogwalking, jumpa plak blog ni. Selamat berkenalan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails