~ CliCk mY HeArT ~

Wednesday, April 18, 2012

~ Rumah kecilku ~

Ari tu tunjuk sikit jer, ni nak tunjuk banyak pulak...Rumah ni panjang citernya masam masin kelat pahit, pendek kata mcm2 ada.. Kalo nk citer pon mungkin amik masa bertahun2 nampak sgt nipunya hehehehe. Pasal tu nanti aku citer lah yer, x sempat pula nk citer kisah sedih tu.

Sebelum apa2 peralatan lain lam umah ni dipasang, kami dinasihatkan oleh jiran2 berdekatan utk pasang grill. Semua ni utk elak drp brg2 tu dicuri. Org yg pasang grill ni pon abg sulung aku yg rekemen, dia ni dok kat Sg Merab jer. Dah jumpa, dh tgk katalog, dh pilih, dh bayar deposit, bermulalah pemasangan ni. Dia ni wat kejap jer. Mula2 dtg umah ukur, then pasang pun amik masa lam satu hari jer. 
Satu lagi kan, sib baik la umah aku tak banyak tingkap umah kecik jer, jimat kos .


lepas dia pasang, kami pon gi tgk. Bila sampai jer aku rasa tak berapa berkenan ngan kaler. Mcm suram sikit kaler grill tu.
Masa pilih kaler tu mmg pd awalnya mcm2 kaler yg kami tunjuk kat dia, mungkin dia pon pening ngan kami. Kaler last pilihan kami tu lain sikit drp ni, ekceli lbh terang laa. 

Tapi dia dah buat, ok jer lah, cuma ari tu mmg aku suruh dia kalerkan bunga & daun, tp dia tak buat pula. terlupa katanya, lepas2 tu dia pon buatka la.

Yg ni baru la ok sikit, baru la kaler suram tu x berapa nk suram, dh seri ngan kaler bunga daun tu.


tingkap bilik
mmg pilih corak simple2 jer

tok tok tok
silalah masuk yer


yg ni pula grill blkg rumah, pintu separuh, buat awning sekali. Tiru jiran belakang.
Nak buat tambah2, pecah bagai lom lagi la...lagipun poket tak berapa nk kembung. Buat yang basic pon jadi laaa.

Ni pula awning di tengah2 rumah. Lom selesai lg ni. Pasni nak buat siling pula, x der la nampak besi2 tu nanti.
Ekceli rumah ni konsep mcm omputih, landskap dlm umah. Tu yang ada lobang tengah2 umah. Kat tengah ni dibuatnya sliding door. Kiranya mcm  tempat bersantai laaa. Tapi aku x brp minat sbb risau pula tetamu yg tak diundang panjat & masuk ikut tengah ni ..gerun..Jadi terpulang pd masing2 sama ada nk kekal open atau terus tutup jer mcm aku ni.


asalnya mcm pic kat atas (arrow). Rumah ni mmg pelik sikit coz sliding door lam umah, kat depan x der la pulak.

Setakat ni, itu jer yg baru kami buat utk rumah kecilku. Nak pecah tambah, rasanya tak kot. lagipun ongkosnya mcm nampak tak nampak jer...Bak kata org, ukur baju di badan sendiri, jgn pula ko gatai nak ukur badan org lain...hehehe

7 comments:

mamyharraz said...

sya..kita pun ada stori nak share ttg rmh kecilku jua..tp nnt2lah.

grille tu ok.cantik.
kecil besar sebuah rmh bukan ukuran asalkan harta titik peluh kita sendiri :)

rmh ni area mana? entah2 kita berjiran kot sya (?)

~Siti Hajar~ said...

Rumah area mana ni Sya..??? cantik grills...bila nk duduk ni..?? wah seribu 1 soklan...haha

Fieza79 said...

best nya nk deco2 rumah nanti...

-Sara- said...

betol tu.buat ikut keperluan n kemampuan kita je kan :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nmpak berseri pagar tu..bila color bunga n daunnya...

kalau x.. mmg akan nampak suram je

intan morsalin said...

lainmcm design umah ni ek..tp best gak sbb leh wat laman landskap kat tgh2 umah

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

simple2 pun cantik la dik...tak pa kita beringat2 dari skg kan...

kalau pasal bab rumah ni memang la kena ukur ikut badan sendiri...kalau tak...hancus la...

mcm kakD pun ada byk benda lg tak buat tau...sbb ongkosnya la...huhuhuhuhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails