~ CliCk mY HeArT ~

Tuesday, November 15, 2011

~ Kembara seorang pekerja baru ~

Maaf. Ada ker yg jemu ngan citer aku..x per kalo jemu, pandai2 la klik pangkah.


Petang semalam, bermulalah kembara yg pertama. Pagi tu lom kembara lg coz en asben yg antar.
Berdebar2 tgg kul 5ptg, mcm2 doa...jgnlah hujan, harap2 la bas dtg cpt...amek kawww.
Ptg tgg bas mmg debar2 coz aku sorang jer kt bus stop..jln tu dah la mcm sunyi jer, bertambah debar bila tetiba jer ada moto berenti dpn aku...muka aku dh glabah semacam..sib baik dia berenti kejap jer, nk betulkan stand...yer la, sapa x cuak, kot2 la org tu nk ragut ka...huhuhu..minta simpang la..aku mmg dh sms asben, kalo stengah jam tgg, bas x der, mmg la aku tgg dia kt opis ja, biarla lmbt pun. Tp sibbaik, lam kul 5.15 bas rapid dtg.


Dah naik bas, rasa jakun pula..tanya la makcik driver, tambang bas brp? dia tanya lak ada kad tak....haa..kad??kad apa? kad bas, skrg dh x guna duit dh...oooo, baru ku tahu. kad tu leh beli kad mesin dlm bas, tp kebetulan pula kad dh abis, kena bayar cash jer lah RM1..Nak senang, aku berdiri jer lah sblh akk bas...tp kan aku rasa mcm reporter jer sbb banyak soklan yg aku tanya




Aku (A)  : kad bas tu brp ringgit??
Driver (D)  : amaun dlm kad tu ada RM8 + harga kad RM2 = RM10
A  :  ada x pired tak?
D  :   x der, leh guna sampai bila2..kalo kredit abis leh jer topup dlm bas @ kat lrt
A  :  kad touch n  go leh guna tak??
D  :  boleh jerr
A :   bas ni kalo pagi2 banyak tak dpn JJ Maluri??
D :  Tgk keadaan..kdg2 bas x der bknnya apa, banyak jln jem...
A:  oooooo

kan dah cakapppppp...mcm reporter...sib baik makcik driver  tu x marah2..
dah sampai LRT Maluri, naik la aku train ke stesen Chan Sow Lin & tukar pula train ke Bkt Jalil....mencik arr tukar2 train ni.
Dalam kul 6 dh sampai stesen Bkt Jalil, tp tu la menunggu en asben kul 6.45 baru dia sampai, jln jem la pulak...ayoyo..letih mak..


Tu baru citer yg masa balik keje, lom lg citer masa nk dtg keje, lagi tragis tau...huhuhu...x larat dah ni...tgg next n3 pula yer











7 comments:

MrS. F!zA said...

adusss..leh tahan jgk kembar k.mah..tkpe xbyk bertanya kang sesat jalan..hihihi

mamyharraz said...

takpelah sya..berkorban apa saja demi kerjaya..

sy pun journey jauhhhh nak menyampai ke pejabat..yg bezanya sy drive sendiri..pusing satu dunia baru sampai pejabat.. bila balik pusing satu dunia baru sampai rmh sendiri~ hari2 begitulah..

Ayen... said...

Huhuhu...siannya,kwn dulu penah gak keje kat kl skejap dan gitulaa jgk pegi balik keje kena naik bas skali pastu tukar train skali baru smpai umah sewa.x sanggup last2 balik kuantan,lagi tenang dari 'jem' tiap2 ari tu tp biasalaa kan ibu segala kota memang sesak.

Mama Gee said...

makcik driver ek..terer kalo pompuan leh bawak bas dlm kl ni...
naik bas bila dh kerja ni mmg mencabar skit...maklumle ramai rakan sebaya bawak kereta tak main dh bas2 ni..huhu seb bek putrajaya ni ramai budak2 dan makcik2 nek bas lg..

az kena bawah kerete le..senang...takpe..mana tau nnti ade rezeki leh beli 2nd car :)

SiTi said...

mencabar gak kembara ni....ct ni mmg x penah naik bas dlm kl....mati kutu di buatnya klo tetiba kena naik bas....

~Siti Hajar~ said...

Ish! kesian plk sy baca ttg kembara awk ni, tp nk wt cmna terpaksa demi kerjaya kan...huhu

Smua tu akan jd biasa xlama lg kot, awal2 ni biasa la...

Wawa Tasliman said...

letihnya tukar-tukar train.. ish.. banyakkan bersabar..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails