~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, September 8, 2011

Malam raya di Kg Baru

W/pun thn ni aku beraya di KL, Ari Isnin tu mmg aku amik cuti. x koser nk g opis yg sunyi sepi tu, buat skt jiwa jer. Isnin tu kiranya kami bermalam d rumah pil. Kekononnya gi awal tu nk tolong2 apa yg patut laa...Tapi ...haaa...amik kau...mmg goyang kaki tu. Smuanya dh siap, rendang daging & kalio ayam smua mil dh masak, yg lom cuma masak lontong jer. Tp yg tu masak d pagi raya laa...Kuih raya pon mil dh masukkan lam balang... dasyat...kelasssss gitu...
mmg sah2 ler aku goyang kaki, goyang montot..Ekceli aku rasa ralat gak sbb x merasa sibuk2 nk raya mcm aku & mak aku buat d kg...yor la..slalunya time mcm ni la kami sibuk2 kt dapo...cubaan nk tunjuk rajinla tu . Mil msk awal2 tu maybe nk senang kot, lg pun bila ada Aiman kt rumah, susah sikit nk wat keje..jap jap dtg ngaco...dh la umah tecit..


google

Malamnya bermula la pertandingan...ko rasa  apa??? bukan game bola daaa...Tapi pertandingan bunga api/mercun...dasyat gitu.....kalo kt Putrajya ni suam2 kuku jer dengar dam dum . Tapi kalo kt Kg Baru, bunga api tu betul2 ada atas kepala ko....haaaa...cer bayangkan bunyi yg dasyat masa tu...Aiman mcm biasa la, mula2 tu teruja gak tgk bunga2 api yg kalerful tu, tp bila bunyi2 tu makin kuat aku tgk dia diam jerr...eekk tak, ukkkk pon tak....takut la tuuu. 


Tapi tu la, aku sendiri pun sakit telinga dibuatnya. Bunga api yg derang guna mcm bunga api utk thn baru tu...tinggi...pastu keluar corak besar2 & kalerful....dah tu masing2 mcm berlawan2 ..nama jer Kg Baru, tp dlm ni pon ada banyak lg kampung2 lain. Jadinya kampung si A lawan kg si B..lebih kurang  mcm tu jugak la..Aku tak tau la bila last depa ni main mercun, coz aku tido kul 12 pong, bunyi tu makin rancak lg.




Masa tgk2 bunga api tu, kami tunggu juga org dtg bertakbir kt rumah. Kat sini dh jadi satu tradisi, setiap kali raya, org surau akan dtg satu rumah ke satu rumah utk bertakbir...di kg aku mmg x der smua ni, nama jer kg tp mak apak aku duduk di kawasan taman perumahan. Sebelum derang dtg, biasanya kami akan buatkan air & hidangkan apa2 yg patut utk dmakan..Bukannya derang minta, tp sajala kami bg mkn, penat woo panjat tangga sampai ke tingkat 4.


Thn ni aku tgk lbh ramai kpd budak2 yg dtg bertakbir, dewasa lam 3 4 org ja...org2 lain tu ramai yg otai..semput agaknya nak naik turun tangga. Utk budak2 ni mil kasi duit raya w/pun raya bermula pd ari esoknya.




Kg uols ada buat takbir mcm ni juga ke???

6 comments:

Masni Syafie said...

ok la tue, kg baru sgt meriah...ingatkan xder org sgt n sunyi jer...hehe
rupa2nya masih ader lg tradisi kg..

kekalkan kg baru =)
selamat hari raya

AzMask said...

best jugak baca pengalaman beraya di KL nih..

.::Lynn::. said...

pernah merasa merhaban dari satu rumah ke satu rumah.. sangat best

mamyharraz said...

kira pengalaman utk sya beraya kt Kl kali ni kan. mcm2 situasi dpt merasa.

untunglah tak payah susah2 nak buat keje lg best hehe (sy bab soh buat keje mmg pemalas lipas! ) hehe

ok,aiman boleh geng dgn harraz =P mula2 je exited lama2 terus kejung sbb takut =P

zures said...

Mummy ingatkan time raya kl ni sunyi sepi rupanya best jugak bila baca pengalaman sya tu...tahun depan giliran mummy beraya kat shah alam...camana ek??

MrS. F!zA said...

tk pnh rsa lg marhaban dr rumah ke rumah..kpg ai tkdak bt gitu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails