~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, July 7, 2011

~ Tercari2 Putera Duyong ~

sambungan Cuti2 Perlis & Langkawi (Pt.3)
tengah kumpul semangat utk update 
continue ok

Khamis - 30 Jun 
Kuala Perlis - Langkawi

Lbh kurang kul 9lebih weols dh kuar rumah. Sebelum bapa gi kerja, dia antar dulu kami yg x sabar2 nk ke Langkawi. Sampai2 jer jeti Kuala Perlis, buka jer pintu ada org bagitau Feri koi 9.30pg...alamak...sempat ker..jam aku mmg dh tunjuk koi 9.30...apa lg buka langkah seribu la, cepat2 terjah ke kaunter..kalo ikutkan ramai gak org2 di luar kaunter yg tanya sama ada kami nk beli tiket feri @ tak...tp biasa la, aku ni penakut sikit, takut depa tu juai tiket yg x betoi, lbh baik aku gi blikt kaunter jer...Dewasa RM18...fuhhh mahal gak tiket tu, dulu2 murah jaa.

Feri Ekpress Bahagia
Besar sangat & cantik, rasanya feri baru kot

 Selesa sangat sbb feri ni tak buruk mcm yg aku naik sebelum ni. Ada 3 tingkat tempat yg kita leh duduk. Disebabkan kami sampai pon dah lewat, cuma dapat seat yg bawah tu jerr..tp x per, selesa juga

seat depan smua penuh, belakang pon ok jer
Cuma yg tak best, duduk bawah ni tak de tingkap utk kita tinjau2 view kat luar, bila dah bosan mula mengadap tv jer, tak pon buat jer mcm mak & mil trus pejam mata....hehhe

tertutup jer...sib baik ada tayangan video


tp biasa la, kalo ada si kecik ni bukannya leh dok diam, asyik main tangga jer..kat atas area letak beg ni, leh la tgk2 view cantik kat luar...aku skodeng gak kot2 ternampak Putera Duyong, tp yg napak hanyalah Pakcik Dugong...hehehe

Perjalanan dari Kuala Perlis ke Langkawi lebih kurang satu jam. Jadinya tak der lah lamanya sangat weols lam perut ikan paus ni...kalo lama2 mesti aku jalan gelong2 sbb terasa juga pening dek gelombang laut.

Sampai Jeti trus amik troli untuk angkut beg kami yg banyak tu, bukannya mahal pon, RM1 jer....Kat sini tak susah nak dapatkan kereta sewa, ramai yg memanggil2 nak sewakan kereta kt weols. tapi mcm biasa, kami lebih suka berurusan di kaunter. Mak & mil kami tinggalkan di depan Starbuck & kami somi isteri gi tinjau kaunter kereta sewa. 

 Mula2 aku gi kaunter depan, dah bincang harga, aku rasa mcm nak amik jer lah. Target kami mmg nk sewa Wira jer sbb rege murah sikit drp Vios & Honda City. Nak amik yg lg murah, keta kecik2 la pula, nanti tak muat ngan beg2 yg kami bawa.
Yg aku deal ni, budak tu bagi Wira Manual RM60 sehari.  Tapi tu la sib baik mulut aku ni lebih ringan drp cik asben...ada jer soklan2 nk tanya

Dah balik utara, wajib la speaking utara kannn

aku: Dik, kami ni nanti tak antaq keta ni kat jeti tp kami antaq kt airport sbb balik nanti ngan flight.
Pompuan hampeh: ooo kalo mcm tu kena la tambah RM 20 lagi
aku: aiikkk...pasai pa pulak kena tambah.
Pompuan hampeh: Kalau kak tak mau tambah, kak antaq la kete tu kat cni (jeti)
aku: (masa ni nk naik angin dah)...sebelum ni kami sewa x dak caj apa2 pon. Company ni tak dak kat airport ka?
Pompuan hampeh: Ada. Tapi mmg kami punya prosedur mcm tu, kak antaq ja keta kat cni, pastu kak amik teksi dia caj RM28 (bukan main berlagak lg )
aku: Kalu lagu tu, tak pa la. Cancel jaa (dlm hati mmg aku sumpah2 budak tu, igt aku ni org baru ka)

Aku pon gi kaunter belakang & dpt yg lebih memuaskan. 
Kereta Wira Automatik 
Sehari RM60
Aku guna Khamis & dihantar semula 2 Julai kt airport koi 2pm. Total RM120
Kereta tu mmg puas ati, ekon ok, power window pon ok gak, signal pon ada...layanan pekerja pon memuaskan...puas ati...

Kawan2 yg nk ke Langkawi, sila amik tau pasai ni, jgn uols terkena pula
Walaupun kereta sewa tu diambil di jeti & dipulangkan di airport, tiada sebarang caj dikenakan.
Kalau org tu kenakan caj, silalah cari kereta lain jerr
Sekian utk ari ni


ahkak semputttttt.....sambung nanti2 pula yerrr


7 comments:

MRS. K said...

lahhh... lupa pulak nak rekemen keta sewa kat kak az! huhuhu... awat tak tanya ari tu? kami 2 kali dah sewa ngan budak tu, nama zaini..

murah kak! berbaloi..

sebab orang DCA ramai amik ngan dia..

munna said...

ramai betul blogger yg bercuti ke langkawi ...ni yg buat munna nak ke sana juga ni....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kakD rasanya kalau p sana tak gaduh sewa2 bagai keta tu...adik beradik n kwn2 byk kat sana...

AzMask said...

Orang tempatan pun dia tak bagi murah ek. Biznesss..

mamyharraz said...

info & tips yg bagus sya bg..

yelah bg yg tak tau free2 je org soh bayar..kita pun bayar..

20 ringgit tu boleh spend beli cekelat ;)

-Sara- said...

oo itu mcm ka? ok2..gd info! tq! :)

eh, cpt continue tau!

Mama Gee said...

br tauuu...hehe ok noted!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails