~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, June 9, 2011

Cuba dulu, baru tau..tak cuba tak tau lerrr

Malam tadi masak cepat2, sbb ada misi yg menanti.
Baru2 ni en asben ada bagi tau, kwn opis dia minta buatkan choclate cupcake utk besday ank dia. biar betik, aku bukannya pandai nk dekor2....en asben srh try dulu coz, kwn dia sungguh nak.

errkkk...dh lama lorr x buat, sebelum ni aku banyak guna kek instant - ala yg dlm pek tu. dekor pon mcm budak2 tadika jerrr... 
tapi x per lah, kita try dulu....aku godek2 jumpa la resipi yg senang.
Sepatutnya kek ni utk kukus. Tapi disebabkan nak cepat, aku buat dua version. Satu kukus & satu lagi bakar.
Adunan yg dh siap aku masukkan dlm cup, mmg tak penuh tp 3/4 gak ler.

Bila dh try baru la nampak kesan2 kukus & bakar. Kalo ko kukus, kek tu idok ler naik kembang semangkuk.  Cantik lerr. Tapi bila ko bakar, mak aiiii...dh jadi kembar siam.kembang setaman, melekat sana sini..

Pengajaran:
Kalau bakar, letak separuh jerr adunan tu dlm cup..jgn gatai2 letak 3/4 pulak

masa tengah bakar, bukan main galak lagi kembang & kembang

comot..ni namanya kek terOver


pastu konon2 nk dekor la w/pun dh tau aku ni keras tangan..
try ler wat buttercream, sblm ni aku guna shortening..tup2 masa gi bli bhn kek ni kt kedai, tokey tu ajar suruh guna creamwell...ok aku pon try, dia dh pesan jgn pukul lama2
org pukul guna mixer tp aku pakai tangan ( gatai sangat), kan dh susah icing tu nk hancur...punya la lama aku pukul sampai terlbh lembut plak buttercream (tu la derhaka sgt)

x kira, lembut x lembut aku nk dekor gak


try conteng2 atas pinggan, tp x menjadi plak corak tu..isshhh...
ker aku yg x reti main picit2 kot
lastly, aku masukkan buttercream tu lam piping bag & gunting jer ujung, x pakai lerr acuan tu...huhuhu..x beshnya

Sampai kul 2am aku dok wat lukisan tadika ni
masa buat ni leh pula gelak sorang2 specially bila tgk kek yg senyum tu...mula2 buat mata, buat mulut, pastu rasa togel pula, tambah pula buat rambut..last2 aku tgk dh mcm org utan plak


hahaha...jgn gelak guling2 tgk hasil keras tangan aku ok
saya budak baru belajar
pasni kena blajar dekor pula




14 comments:

mamyharraz said...

cuba banyak2 kali mesti menjadi..kalau tak cuba tak tau hasilnya mcmmana kann :)

memula keras tangan lelama lembutlah tgn tu ;) hehe

~~*Lady Salwa*~~ said...

Gelak bukan pasal tengok hasilnya...

tapi pasal baca stetmen 'orang utan' tu... hehe...

ieda said...

dah cuba baru tau kembang semangkuk mcm mana kan ekekke :) kalau akak suke kukus .. tapi anak2 x suke cc choc nie huhuh

~izan~ said...

kira ok la tu kak..cubaan berani dan tak menghampakan pun.mesti sedap tu...galak naiknya.

mmg guna krimwell lg sedap kak dr shortening tp kalau nk tahan lama kt panas,kena gak campur shortening sket atau kalau nk wat roses..lps ni bley main2 icing lg.. =D

Ayen... said...

nampak mcm sedap je,mehlaa bagi kwn rasa ckit.....ihiks.

Mama Gee said...

Hahaha gelak i tgk kek yg melimpah2 tu...Tapi takpe..yg i makan semalam sedap weh...sedang elok je rasanyaa...heheeebest2..buat lg leh?

syariza09 said...

mamyharraz

tu laa...sentap la tgk kek yg kembang semangkuk tu

syariza09 said...

~~*Lady Salwa*~~

nampak sama kannnn =)

syariza09 said...

ieda

oooo lbh suka yg kukus yer

syariza09 said...

~izan~

ooo mcm tu ker..,,thanks. dpt gak tips dr Izan ..hehe

syariza09 said...

Ayen.

kawan jauh dr teman

syariza09 said...

Mama Gee

ada lg wehhh =)

sW33tdARLiNG said...

so cuteeeeeeeeeeeeeeee!!!!

~Siti Hajar~ said...

okla tu mnjadi jgk cuppies awak, rupa xpenting, yg penting sedap..hehe

Ala buat utk budak2, nmpk ada conteng2 atas kek pun mereka dah suka..

*sama la n3 kita, asyik pasal kek aje...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails