Baru-baru ni aku dah pandai makan ikan ni. Ikan apa tu..Ikan KELI. Kenapa aku baru pandai, entah ler. Seingat aku, masa zaman skolah dulu2 laju jer aku makan.
Tapi semenjak keja kat KL ni aku jd kureng pula ngada2 jer. Yang aku boleh pandai makan ni pon sbb en asben suruh aku try keli bakar.
Masa mula2 try tu, aku rasa fuhhhhh terangkat beb. Mula la rsa nak lagi..dan lagi. Rasanya kalo yg goreng & bakar tu leh la aku telan kot.
Tapi kalo buat kari ker, rasanya dah tak leh masuk mulot kot. Aku tringin nak masak ikan keli tapi aku tak reti nak membeli.
Ye la slalunya kalo gi pasar tu banyak jer ikan ni....tapi yang mana satu yang ok...ker masa beli tu kita main tunjok2 jer..issshh camner ni
Nampak sopan jer ikan ni tapi yg sbenornya suka main lompat2
Goreng pon sodap
Kalo bakar camni lagi best...meletop!!
Yang ni pon aku blh makan kot, sbb ikan ni dibakar dulu baru masuk dalam kuah
Slalunya kalo gi pasar aku namapak ikan yg dah mcm ni.
Ini la penyebab aku ngeri utk beli. Kalo camni, mcm mana nak pilih arr????
7 comments:
geli la gambo penuh darah tu..laki i tak makan keli, so selamat la takyah masak keli.meletop2 kalau goreng. kalau i teringin, beli je la
suka beli yg kecik2 .. kurang lemak dia kan ;-)
MRS. K
yg berdarah tu, ikan yg dh bersiang la. Mmg la boleh beli, tapi kalo bln puasa ni rasa malas nak gi param. Lgpun kalo dh masak sendiri leh la mkn byk2 ikan tu
Nurul Diana@Mama Adam + Aidil
oooo....mcm tu ke. ok take note. pasnikalo nak beli, kena cari yg kecik2 jer
besss...cantek nyo gambor... ingat kan hang punyo sdiri...siap bakar siap masak cili lagi...hehehe
isshhh...idok ler. nk beli ikan keli pon tak xpert lg :p
kat melaka ni paling aida suka beli ikan keli ni kat mydin. sebab, ikan nyer hidup. melompat-lompat. saling tak tumpah mcm gambo yg last tu. aida amik plastik utk sarung tgn, aida tangkap jer la 2-3 ekor. memang licin and sukar nak grab. geli pun ada gaks. but, fresh!!!
ooo..kat mydin pon ada juga yer. kadang2 ikan yg dh siang tu pon ada yg masih idop lg kan..risau pula kalo ikan tu melompat
Post a Comment