~ CliCk mY HeArT ~

Thursday, August 11, 2011

Bukan nak buat kenduri....

Tau tak apa ada dlm tu????
Dalam tu ada bawang besar merah.
beli kat pasar borong.
Seminggu sebelum puasa RM5.
Seminggu selepas puasa RM6.50.
Biasa la kannnn bulan2 posa ni, smuanya naik.


First time beli banyak camni, mcm nak buat kenduri pula.....hehehhe
Senang, x yah lagi suruh en asben gi kedai 2 -3kali
Bwg2 ni aku biasanya blender & buat stok utk seminggu masak.
Bln2 puasa wat camni senang uols...ko main campak2 jer lam periuk.
Aku punya style kalo masak mmg aku x kira brp biji bwang letak dlm masakan tu, just main agak2 jer..campak2 pon sedap :)..kalo masak2 camni x perlu nk sukat2 bagai...
tapi kalo buat kek @ biskut ko mmg kena sukat nanti terbantat pula  


Bila dh blender biasanya aku akan tapis utk buang air bwg ....ni aku tiru style my mil. 
tak der la lam bekas tu penuh ngan air kannnn

Cili kering pon aku blender..pastu masak jap atas api utk keringkan airnya.
Bwg putih & halia aku tak blend sbb dua menda ni kalo guna lesung batu jap jer lumatnya x mcm ngan bwg merah.
ok siap, blk keje x yah nk mesin2 lagi kecuali la kalo ada masakan yg kena guna lengkuas & sebagainya konpem la kena blend juga.

2 biji itam ni tau ke apa??
Telur masin.
Thn lepas harga 40-50 sen.
Thn ni 90 sen sebiji.
gullppp...terkejut gakkk
Beli 2 biji jer...sorang sebiji yerrr






18 comments:

-Sara- said...

btol gak tu baik beli sekampit terus bwg tu sbb kite klo masak ape2 pon mmg byk pakai bwg kan..

~Siti Hajar~ said...

Xpng terfikir nk blend bwg siap2, sllu belnd cili je wat stok..

Sllu simpan bhn2 yg dah blend ni bpa lama tahan yer...

mamyharraz said...

senang dah blend siap2 kan.

ok juga idea blend bwg ni..selalu sy blend cili kering je..bwg tak pernah lg..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

betoi beli byk mcm tu senang kan...kakD pun sama main campak2 juga...

AzMask said...

boss kita jual telur masin (buat sendiri) 70sen sebijik. Berebut2 staff beli 10 bijik sorang. Kita dapat beli 5 bijik jek.

AkmaFaizal said...

fuyoo...blom pernah lagi beli cengitu. nnt nak beli gak le..blend trus buat stok..hehe

~izan~ said...

sbb akak keje,akak kena wat cmtu hehe..izan tumbuk je bwg kak tp kena alas kang akak marah haha.tumbuk sbb nk mkn semulut dua aje..kalau byk2 blend jugak...

syariza09 said...

-Sara-

bln posa leh la camni, sbb ari2 masak

syariza09 said...

~Siti Hajar~

dlm seminggu ok la

Huda said...

tak penah beli seguni mcm ni :) tp jimat gak beli bnyk camni kan, xyah susah2 kuar beli kat kedai :) leh tahan sebulan :)

syariza09 said...

mamyharraz

try le,,mudah & cpt

syariza09 said...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

kita main campak2..ala-ala chef gitu

syariza09 said...

AzMask s

eh murahnya...kalo dekat leh la kirim..huhuhu

syariza09 said...

AkmaFaizal

boleh try pasni :)

syariza09 said...

~izan~

aar la ...blk keje senang sikit kalo smua dh siap

syariza09 said...

Huda

tp tu la..kalo sebula tu x tahula tahan ke idak, bwg pon cpt busuk. kalo pakai ari2 ok kot

wahida said...

festaim tahu blend bawang..selalu blend cili je wat stok..bagus jugak idea ni kan...

telur masin kat rumah aku lak 80 sen rega dia...dah naik...huhu...

syariza09 said...

murahnya telo masin tu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails