~ CliCk mY HeArT ~

Wednesday, June 8, 2011

~ Masa ni baru ada kesedaran sivik~

Hai...semalam coti & ari ni dh pon masuk keje. sunyi sepi pulak opis ari ni, maklumla cuti skolah, ramai yg amik coti.
En asben pon dh beransur ok, demam dh x der tp pallet darah masih rendah 96..sepatutnya kena 150 ke atas (kalo x silap la). Daripada Isnin hingga hari ni, dia masih kena amik darah. Sib baik x masuk spital sbb under control lg. Lagipon dia dh x demam & selera makan masih ada,.  Masa aku wat status kt FB pasal demam denggi ni, ada kawan suggest suruh makan buah kiwi. Anak saudara dia sblm ni makan gak sup ketam tp x der perubahan, then lepas makan buah kiwi, pallet darah naik smula. Aku try jer lah.


Balik jer keje ptg Isnin tu aku trus gi pasar utk cari ketam tp dh petang, mana ada ketam lorr..beli jer la bahan2 utk masak. then trus pecut ke Alamanda utk beli kiwi, senang citer aku gi cold storage, senang, mcm2 buah ada. Aku pecut ni, bukannya aku yg bawa keta tp en asben..hehehe dia larat lg nk bawa, bukannya jauh sgt pong.


seumur hidup aku x nah beli pon buah kiwi ni...makan tu pernah, tp belinya x pernah....jakun kann


 Aiman tgk buah ni, geli geleman pulak..ye lahh, buah ni kan berbulu
potong sebiji2 jer dulu, en asben ni payah sikit nk mkn  buah
Aku sengaja paksa dia makan, kalo x paksa mmg dia takkan makan. 


Semalam inspektor kesihatan pun dtg rumah, yer lahh sbb dh ada kes, dia dtg la tgk apa2 yg patut. Soklan pertama yg dia tanya " ada pasu bunga yg guna air tak?" fuhh..sib baik ler aku bukan yg jenis rajin nak tanam2  pokok lam air. Rupa-rupanya ada org tingkat 8 dh kena masuk ward sbb denggi, somi dia pula dh start demam. tu larr ramai sgt dh kena kt kawasan ni. 

Petangnya pula dah ada org buat fogging, sebelum ni kalau org buat fogging, aku mmg tak buka pintu sbb tak tahn ngan bau busuk ubat fogging tu. Tapi bila dh camni, baru la ada kesedaran sivik buka pintu...amik kau!
Org tu masuk lam rumah sembur stp ruang, sib baik la lam rumah ni derang sembur yg jenis tak berasap.
Aiman yg tengah tido cpt2 aku angkat bawa kluar. Terkejut dia, bila org bertopeng masuk lam rumah. Ingatkan setakat tu jer, rupa2nya lps tu ada lagi fogging kat luar rumah, kali ni jenis yg berasap pula. Kali ni en asben & Aiman berkurung dlm bilik sbb x tahan ngan asap, aku leh jer tahan, siap kuar rumah tu tgk derang sembur2.

kat taman penuh ngan asap, masa ni budak2 yg tengah main bertempiaran lari

hall dh penuh ngan asap

kat luar rumah, masa ni asap tebal. dah tak nampak motor yg parking kat bawah


masa ni baru ok sikit, dh nampak pon motor2 tu

Aiman tgk kot tingkap jer. Kalo aku ckp pasal uncle asap, mesti dia takut.
haha...now kalau dia buat bising jer, aku ckp buat la bising, nanti uncle asap tu dtg rumah kita. trus x brani bising u.


mlm tadi en asben x leh tido sampai kul 3pagi sbb gatal2, then kul 4.30pg Aiman pula yg bangun sbb cirit birit...huhuhu...aku yg tak sakit pon jadi sakit...letih makkkk

9 comments:

mamyharraz said...

Syukur dah beransur ok.

sya, samalah kita timing tido dah kemana2 T_T.. mamy ni dahlah demam..dgn jaga suhu bdn kakal...dah elok nak landing baba call soh online...tido jap dah subuh..ohhh skrg ni rasa mcm nak demam lg sekali T_T

~izan~ said...

izan beli kiwi utk deco atas kek je kak huhu...

tp sedap jugak masam2 manis gitu,kalau yg kuning izan tak suka sgt..

smpai dlm rumah ye kak dia perasap...mesti lekit2 minyak akak kena lap..

semoga asben akak dan anak akak sihat cepat2..akak pun jaga kesihatan jugak..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

moga lepa cepat2 semboh ye...

tngk buah kiwi tu nampak sodap plak...ptg ni nak p cari lah...

~Siti Hajar~ said...

Hope hubby awak cpt sembuh yer..

Sy pn klu org mai check denggi takut tau sbb sy ada pasu bunga tp xde la takung air, pastu bila mai sembur asap tu mmg sy ttp pintu rapat2..hehe..busuk lor, tp yg busuk tu la utk jg kesihatan kita kan..huhu

Sy suka mkn buah kiwi, cedap!

syariza09 said...

mamyharraz

mamy punya timing lg dasyat...kalo kita yg demam lg susah...jgn demam2 ok

syariza09 said...

~izan~

sblm ni akk pon mkn yg atas kek ;)

yg sembur dlm rumah tu, x der asap & x melekit pon

syariza09 said...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

thanks kakD.
sedap ka buah tu? mcm ngidam plak kak D ni =)

syariza09 said...

~Siti Hajar~

mmg pon, busuk2 tu la yg terbaik..pasni kalo ada fogging, sy dok buka pintu la jawabnya

-Sara- said...

oo uncle asap eekk..haha :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails