~ CliCk mY HeArT ~

Monday, November 16, 2009

Projek ku bermula


Projek??? projek apa yer? Ooooo...dah..dah jgn pikir yg bukan2. Actually dah lama nak buat ni, tapi asyik tertangguh jer. Dgn satu tekad, aku nekad utk buat juga bg memenuhi hasrat Mr yg dah lama terpendam. Bila brg2 dah cukup, aku pun mulakan projek ku utk wat karipap...Taraaaaa..
* Inti daging yg tengah dimasak *
* Peralatan yg digunakan *
* Doh yg tlh siap diuli *
* Inti yg telah siap dimasak *
* Buat mcm ni yer puan2, tlg jgn kedekut inti, letak banyak2 yer biar karipap tu buncit *
* Aku terpaksa menggunakan acuan karipap sbb nak menampakkan kecomelan . bila nak klim ngan tangan, karipap aku dah jadi mcm2 bentuk la pulak senget benget better aku guna acuan jer..he..slamat.. *
* Aku balut karipap ni ngan palstik coz nak wat frozen, x de la karipap aku cium sama sendiri..x der la melekat..*


** Karipap yg digoreng x sempat disnap gamba sbb smuanya dah slamat masuk dlm pewoottt**
Karipap version aku...Kalau rasa takut2 tu, x yah cuba lah yer..
Bahan2 doh
Tepung gandum
Mentega
Air sejuk
Bahan Inti
Daging kisar (aku x sempat nak bli daging kisar ready made, so aku kisar sendiri daging tu ngan blander)
Rempah daging
Bawang merah & halia--utk tumis
Lada hitam ( nak letak cili kering pun leh jugak, tak letak apa2 pun ok gak)
Garam
Gula --sikit jer
Kentang--potong dadu
Bawang besar--potong dadu
Daun sup
sorry la ..x der sukatan coz aku ni main campak2 jer ..agak2 jer..menjadik jugak..





3 comments:

MRS. K said...

mesti cuba ni..tapi bab menguli tu yg malas

MRS. K said...

kak az jual la karipap frozen
nanti i beli
mesti laku
hehehe

syariza09 said...

MRS. K - Jual? mmm takut nanti org minta duit ganti rugi pulak..sbb x memenuhi piawaian. ala...U uli2 la tepung tu, mesti suka

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails