~ CliCk mY HeArT ~

Monday, April 30, 2012

Mulakan dgn langkah kanan & bismillah




  • Pagi ni ku mulakan ngan langkah kanan & bismillah.
  • Pohon kepadaNya supa ya dilindungi drp syaitan yg direjam.
  • Tenangkan hatiku,  pulihkan semula semangatku.
  • Sejak "hari itu", semangatku luntur dan hilang.
  • Segala2nya masih segar dalam ingatan.
  • Aku tak suka dengan keadaaan seperti.
  • Aku perlukan ketenangan dan semangat yg kuat utk menempuh hari2 yg akan datang.
  • Tempat ini sumber rezeki ku...aku tak boleh lemah.
  • Kalau boleh, ya ALLAH tolonglah aku utk lupakan "kejadian" hari itu.





Jumaat lepas, sesuatu yg di luar jangkaan telah berlaku di tempat kerjaku.
Ini pengalaman pertama buatku dan ianya mmg menyeramkan.

Wednesday, April 25, 2012

~ Shopping baju di hari pertama gaji ~ gelojoh kannnn (T_T)

pagi ni pecah rekod, kul 6.40 dah terpacak kat mesin ATM Putrajaya Sentral. Sementara tgg train spai, baik aku g cocok dulu...wajib la kannnn

konpius jap, sbb x der lak org beratur, igtkan mesin tu yg rosak.
Dalam beberapa minit ada org beratur, tanpa segan silu aku pon beratur belakang dia...ooo mesin ni tak rosak, agaknya tadi tu awal lagi la kot, tu yg x der org beratur....aku jer yg terover nk menuai awai2 pagi...alahh amik sikit jer dulu, naik public transport ni bukannya leh bawa duit byk2...bahaya wooo

pagi ni pula pensyarah yg sama ada bawa lgi stok baju baru, berduyun2 la kami terjah. Ada pulak yg berkenan di hati. Mcm mana tak berkenan kalo leh bayar 2x. Baju yg ritu pon lom pakai lagi, ni dh beli yg baru...hahahaha
pompuan mmg gitu kan kan kan


Tuesday, April 24, 2012

Mentang-mentang la esok "kaya"

Okeh...utk makluman esok org gomen kaya..kenapa???
tanyalah ngan kawan2 @ suami/isteri yg keje gomen....hehehe
Aku tau...mcm2 yg korang berangan kan...kan ..kan
Aku pon berangan gak..

Mcm2 dlm pikiran ni..
mcm nak beli............





sumber: google
Gilaaaaaaaaaa...........banyak nyer yg ko berangan nk beli yerrr

WAHAI
Puan Sy@Riz@
tolong sedar diri!!!
awak tu nak masuk rumah baru
banyak duit mau pakai
Silalah berjimat cermat okehhhhhhhhhhhh

pic lama 

terngiang2 jer sore tu kt telinga ni
isshhhh 
spoil spoil spoil

Monday, April 23, 2012

Rupanya cantik tapi............

Pasal n3 lepas, keputusan dh pun dibuat. Setelah berkali2 timbang kati, aku amik keputusan untuk stay jer kat Putrajaya. Dah pon tanya nursery, dorang leh trima Aiman awal pagi tapi kiranya bayar overtime la. Biasanya nursery kul 7am baru buka. Legaa di situ. Pagi ni ok lagi coz asben masih ada, dia naik bas kul 10am. Petang ni baru rasa kelam kabut coz aku pkl 6 baru spai Pjaya. Pastu naik bas pulak balik rumah utk amik kereta & zasss ke nursery Aiman. Esok pagi baru la parking kt ERL, x der la kelam kabut camni. Harap2 dlm minggu ni cuaca elok la.

Berbalik pada tajuk atas tu, ni haa nk citer pasal ni...


beli cup cakes ni kat Putrajaya gak lerrr
dalam banyak2 corak kartun, yg ni pula dipilih Aiman, padahal ada gak kartun Angry Bird dll.
Apa yg special ngan Sesame Street ni ntah ler...may be Aiman rasa comel kot..
Sronok la dia dpt mkn...errmmm ada yg dia makan, ada yg dia main2 kuis2 jer. 
Paham jer la budak kalo makan kek, mmg camni kekdahnya.......

Aku try gak lerrr..tapi....

x dpt lagi nak telan

mmg tak kena ngan tekak aku
mkn sikit jer aku dh rasa mual sbb icing ni rasa lain macam. 
May be guna marjerin timbang kati kot.
Cukup la sekali, aku takkan beli lagi..x sanggup nak bagi Aiman makan kek yg "cantik" nie (@ ~ @)

Friday, April 20, 2012

Fikir..Fikir....dan Fikir


Saat ini, watak aku sama jer mcm kartun kat atas ni.
En asben kena gi Terengganu next week Isnin - Khamis.

Susah hati bila pikir Aiman. Aku ni dh ler keje jauh, awal2 pagi nk kluar. Kalo kami berdua di Putrajaya, konpem punch card aku akan merah selama 4 hari tu.
Sebabnya nursery Aiman kul 7 baru buka. Aku pula kena naik ERL kul 7. Camner tu????
Mati kutu tullllllll. 
Bila camni rasa ringan jer nk ckp ngan en asben, x yah la gi Tganu tu. Tapi tak leh gak, sbb tu kursus, namanya dh naik, terpaksa gak kena gi.

Pilihan lain, rasanya terpaksa la aku menumpang kat rumah mil d Kg Baru. Kena stay lama gak ler..huhuhu. Bila kat sana aku x yah susah hati pasal Aiman coz mil boleh jagakan.
Cuma aku susah hati pasal public transport jer. Dah le situ kawasan jam. 


Ekceli berat hati nk tumpang, paham2 jer la. Segan gak, baru2 ni dh byk kali gakler minta tlg mil jagakan Aiman salah satunya coz nursery tutup ari tu. Segan gak ngan ipar duai lam umah tu. Pastu opcos la aku makan minum situ kan huhuhu
kalo ikut hati mmg la nk dok Putarajaya jer, lbh bebas duduk rumah sendiri kan. tapi keadaan pula tak mengizinkan :-(

Errmmm...rasanya next week terpaksa gak ler aku berkampung di Kg Baru. Nk cuti pon, baru2 ni aku dah amik banyak cuti. tak sesuai la kat tpt baru ko  nk buat prangai mcm tu..

adoyaiiii...pening wehh


Thursday, April 19, 2012

Pra-raya

Korang igt JAKEL jer yg boleh buat jualan pra raya? ni haaa, kat ofis ni pon dh mula jualan pra raya. 


Pensyarah yg jual ok. 
Pandai sungguh depa tambah pendapatan.

Kurung Pahang cotton viscose
RM80 


leh bayar 2x
aku like like like sangat 
amik ari ni bayar RM40 minggu depan, ujung bln depan baru bayar balance
bagi ahkak kiranya murah la tu, tak yah nk pikir2 pasal tailor, pastu leh pulak bayar 2x



ok..ni baju ahkak
Pilihan aku suda semestinya yg ada biru di situ..
Tapi rasanya baju ni akan rasmi sblm raya, maklumla baju yg dh ada lam almari pon banyak yg dh mengecut hehehehe

Wednesday, April 18, 2012

~ Rumah kecilku ~

Ari tu tunjuk sikit jer, ni nak tunjuk banyak pulak...Rumah ni panjang citernya masam masin kelat pahit, pendek kata mcm2 ada.. Kalo nk citer pon mungkin amik masa bertahun2 nampak sgt nipunya hehehehe. Pasal tu nanti aku citer lah yer, x sempat pula nk citer kisah sedih tu.

Sebelum apa2 peralatan lain lam umah ni dipasang, kami dinasihatkan oleh jiran2 berdekatan utk pasang grill. Semua ni utk elak drp brg2 tu dicuri. Org yg pasang grill ni pon abg sulung aku yg rekemen, dia ni dok kat Sg Merab jer. Dah jumpa, dh tgk katalog, dh pilih, dh bayar deposit, bermulalah pemasangan ni. Dia ni wat kejap jer. Mula2 dtg umah ukur, then pasang pun amik masa lam satu hari jer. 
Satu lagi kan, sib baik la umah aku tak banyak tingkap umah kecik jer, jimat kos .


lepas dia pasang, kami pon gi tgk. Bila sampai jer aku rasa tak berapa berkenan ngan kaler. Mcm suram sikit kaler grill tu.
Masa pilih kaler tu mmg pd awalnya mcm2 kaler yg kami tunjuk kat dia, mungkin dia pon pening ngan kami. Kaler last pilihan kami tu lain sikit drp ni, ekceli lbh terang laa. 

Tapi dia dah buat, ok jer lah, cuma ari tu mmg aku suruh dia kalerkan bunga & daun, tp dia tak buat pula. terlupa katanya, lepas2 tu dia pon buatka la.

Yg ni baru la ok sikit, baru la kaler suram tu x berapa nk suram, dh seri ngan kaler bunga daun tu.


tingkap bilik
mmg pilih corak simple2 jer

tok tok tok
silalah masuk yer


yg ni pula grill blkg rumah, pintu separuh, buat awning sekali. Tiru jiran belakang.
Nak buat tambah2, pecah bagai lom lagi la...lagipun poket tak berapa nk kembung. Buat yang basic pon jadi laaa.

Ni pula awning di tengah2 rumah. Lom selesai lg ni. Pasni nak buat siling pula, x der la nampak besi2 tu nanti.
Ekceli rumah ni konsep mcm omputih, landskap dlm umah. Tu yang ada lobang tengah2 umah. Kat tengah ni dibuatnya sliding door. Kiranya mcm  tempat bersantai laaa. Tapi aku x brp minat sbb risau pula tetamu yg tak diundang panjat & masuk ikut tengah ni ..gerun..Jadi terpulang pd masing2 sama ada nk kekal open atau terus tutup jer mcm aku ni.


asalnya mcm pic kat atas (arrow). Rumah ni mmg pelik sikit coz sliding door lam umah, kat depan x der la pulak.

Setakat ni, itu jer yg baru kami buat utk rumah kecilku. Nak pecah tambah, rasanya tak kot. lagipun ongkosnya mcm nampak tak nampak jer...Bak kata org, ukur baju di badan sendiri, jgn pula ko gatai nak ukur badan org lain...hehehe

Monday, April 16, 2012

~Mulanya di sini~

Perkara: sesajer nk tayang Wrought iron
Tempat: Rumah Baru yg lom duduk2 lagi
Masa:  Siap dipasang bulan 12/2011...huhuhu dh lama      punyer citer..

kenapa baru update kisah ni?????
Oooo nanti I ceritakan ok.... 

maap la tajuk n3 mcm tajuk lagu, sbenarnya tak tau nk letak tajuk hehehe

Semakin kurang ...


Pagi ni big boss EL, medium boss pula meeting kat Ipoh, & aku small boss prasan boss jap jer yg tinggal. Ermmm...minggu ni agak kelam kabut coz salah satu staf dh kena tarik ke bahagian lain. Baru jer nak ramas mesra, dh jadi camni lak. Bagi la alasan apa pun, pihak atasan tetap tak terima.
Kalo dikutkan esok lusa aku kursus, kursus ni mmg tak apply, tp pihak latihan yg letakkan nama aku. Pastu ramai pula staff sini yg dipanggil kursus. Nampak gayanya tak dpt la aku nk berkursus, coz kami ni ada kaunter, terpaksa la gilir2 jaga. Tapi sbenarnya aku mmg lagi suka kalo tak g kursus tu..hehehehe.

Bila staf dah kurang, paham2 jer lah. Maklumla kami ni berurusan ngan student. Duty kaunter, duty OT, hal2 kerja smuanya kena ubah. Kalo ditukar bersama ngan pengganti ok la gak, tp ni x der pula dorang serahkan pengganti. Harap2 kami dapat la pengganti cepat....

Friday, April 13, 2012

"Wajib" singgah


  
Kalo balik tu wajib singgah sini...Tapi kolo diikutkan brg2 yg jual kat sini, psr malam & uptown KL pon berlambak. Tapi biasa la kan, kalo nk murah wajib la ko singgah sini...hehehe.


Khamis pagi tu sampai Perlis, rehat2 & tido jap. Pastu bergegas pula kami ke Pdg Besar. Mak pon ikut sekali, katanya kalo nk bli brg murah, baik gi ari Khamis. Kalo Jumaat, org Kedah coti, konpem ramai ke sana & harga brg mesti up, kalo Sabtu lagi la bertambah2 up up up.


Aku rembat sikit jer, tapi mak pula rembat banyak, siap berpeket2 pulut susu dibelinya. 
Aku beli ni jer nokkksss..........


Org sekarang pakai pesen rimau2, aku pon nak jugakkk.
Baju rimau - RM25.00
Seluar kembang - RM20.00
Beg pink - RM25.00

Beg Aiman ni - RM13
En asben bli sandal - RM20

kan dh cakap...murah brg2 tu nokssss, kalo mahal baik ahkak bli kt uptown jer :P




yang paling aku tak sangka beg ni la.
ahkak x mampu nk pakai beg brand, dpt beg Thailand ni pon jadi laaa
mak tanya ahkak, senang ke nak match baju kalo pakai kaler2 camni.
Skrg ni org blasah jer pakai beg kaler2, x kisah dah pakai baju kaler apa pun. 
hahahaha...berangin jer mak dengar jawapan ahkak ni

Sebelum ni dah tanya harga pasar mlm kat area KL ni, beg camni leh dapat lam RM35 - RM40.
Jadinya beli ahkak Thailand bagi rege RM25, harusla ahkak Mesia ni rembat kan kan kan...

Sempat juga buat kek sebijik, ekceli adk sekeluarga dr Penang balik rumah mak. Tringat nk buat utk ank2 sedara, ari tu masa dorang dth rumah aku, x sempat pula nk buat. 
Aiman tak sempat nk tunggu sepupu sepapat, dia dulu yg nk potong. Aku pon tak sempat nk amik gambar anak sedara dua org tu, dua-dua beraksi potong kek depan tab mamanya. Aku pula nk sempat nk bluetooth (camni ke spelling)...

Balik kali ni dapat merasa masakan mak, rindu tau. Aku suruh mak masak ketam, sotong sumbat la, laksam la..puas dpt mkn air tangan mak...

Rasa mcm nak balik kg lagi laaa...kalo la kg tu berjiran ngan Putrajaya, kan ker best

~ashemmmm................~



Rabu dh dapat cuti, Khamis aku pula sambung cuti...dengan kepala berdenyut, selsema lagi sok sek sok sek...mmg tak senang duduk. Aiman pula mlmnya skit gigi. Menangis2 ngadu skt gigi...ekceli giginya berlubang. Aku pon x reti nk buat camner, yg aku buat calitkan colgate kt gigi..tu jer yg mampu. Tu pon brp kali dia terjaga coz sakit, sian. Aku leh rasa coz aku pun pernah skt gigi.

Paginya bawa pula ke klinik gg, tp utk pemeriksaan budak2 waktu petang la pulak. Balik la kami. Aku pula trus telan panadol, lemah sgt badan ni...Siangnya Aiman tak sakit gigi, lega. Aku cuma baring jer, lemau dah badan ni. Aiman buat la aktiviti sendiri. Petangnya en asben datang amik nk bawa gi klinik, tapi Aiman tido lak. So, x jadi la g klinik. en asben tanya kawan dia kat klinik gg, kalo budak umo 4 tahun skt gg, apa yg derang buat. Katanya budak2 besar tu cabut gg jer, tak tampal. Satu lagi kalo dia sakit, bagi sikit ubat paracetamol. Tak dapat bayangkan la bila Aiman cabut gg, smalam aku nk bawa dia jumpa doc pon, dia dah satu macam. agaknya kalo masa cabut tu mesti menangis meraung  huhuhuhu.


Semalam kan aku cuti, kebetulan pula hp tertinggal kat opis. ahh sudah! aku mmg tak hapal pon no ofis & no kawan2. Terpaksa la aku suruh en asben tgk jer kat website & amik jer no kat situ...huhuhu..tu la, smuanya nk simpan kt hp, dh jadi camni kan ker susah. Pasni kena buat buku kecik & simpan no2 yg penting lam buku tu.




Caca marba pula n3 aku ni kann

Monday, April 9, 2012

~ Pengalaman naik keretapi ~

Hai............
Akhirnya dah pun selamat bercuti dan selamat kembali bekerja.
Sekejap jer balik kampung 3 hari 2mlm, tapi cukupla untuk melepas rindu kg halaman.
Sebab blk sekejap la, kami x blk ngan kereta, kami naik keretapi jer. En asben pon kata dia nk relax.


google 

Ok la meh nk citer pengalaman naik kretapi ni. 
Tiket RM53 seorang(dewasa - Katil bawah) 
Kami amik tiket pergi balik.
Aiman free
Budak- 4 tahun ke atas baru dikenakan bayaran
Dari KL Sentral  ke Arau
Bertolak - 9.20pm
Sampai - 8.20am


Dari Putrajaya kami naik ERL, lps maghrib trus kluar rmh. 
Sampai lbh kurang kul 8 lbh, sementara tgg train, layanlan si Aiman dulu.
Setengah jam sebelum bertolak, baru kami dibenarkan turun & naik train.
Masa tu kami xcited giler termasukla Aiman yg x berenti bercakap.
Cepat2 cari koc, koc tu berbeza . Ada koc kerusi, bilik & katil. 

Ini la katil kami. Katil bawah lbh senang sbb x payah nak pakai tangga panjat katil atas. 
Aku mmg tido ngan Aiman. cer bayangkan aku tido ngan Aiman yg lasak tu lam katil kecik ni..omak terpaksa mengecikkan badan yg x brp nk kecik ni hehehe.

 Mcm biasa, ini budak mmg x reti nk duduk diam. Siap panjat memanjat lagi. Tu katil atas, kiranya tempat org lain la. Aku & en asben amik katil yg bertentangan senang sikit aiman nk gi tempat abahnya. Aku pon senang nk hulur apa2 kat en asben. 

ni la keadaan lam train. memanjang jer katil. Setiap katil ada tirai. Jadi ko nk tido kuak lentang pon, x der org yg kisah ok. Bantal & selimut disediakan. Toilet pon ok & bersih. Ada dua pilihan ok, nk yg cangkung @ duduk. Suka ati la ko nk pilih yg mana pon.

Dalam 10minit train bergerak, ada la penjual yg dtg sambil menyebut " Hot Drink...hot drink"..."Makanan....makanan". Aku mmg tak beli la sebabnya kami dh kenyang & stand by roti, toksah membazir ok.

Sebelum tido, sempat lagi Aiman main ngan mainannya. 
Tgk tu, siap susun2 lagi. Kat katil tu mmg ada meja kecik utk letak minuman ka, apa ka. Plastik bag pon disediakan untuk mereka yg rasa nk muntah. Aku idak lerrr. Masa mula2 naik train ni, mata rasa pedih2 & berair gak ler. Rasanya derang ada sembur something, mcm sembur ridsect gituuu..x der bau, cuma rasa pedih mata sikit. Cepat2 aku suruh aiman tido.

ok..dh siang, tp kami masih lg lam train. Kul 6.30am aku & Aiman dh terjaga. Bukannya apa, ada gak yg berenti kat stesen sblm Arau. dh siang ni nampak la sawah bendang.

ohhh....termenung pula..asyik tanya jer, bila nk sampai umah nenek. 
Sabarlah sayang, bukannya mama yg bawa kretapi ni..
Akhirnya 8.20am sampai la kami kt Arau. Nenek dh sedia menanti. Pasal transport nk jalan2 tak kisah sgt, pakai jer kreta bapa, pandai2 la pastu top up minyak.


Ni pula masa nk blk dari Arau ke KL. Igtkan flight jer yg delay, kretapi pon delay gak. Sepatutnya kul 7.20pm, tp sampainya 8pm. Sib baik announce awal2, leh gak aku gi beli nasi.
Jgn heran tgk baju yg sama. Masa pergi pon pakai baju ni, masa balik pon ko pakai baju ni. Aku basuh ok. Tak koser nk bw baju byk2.

Cantik tak??? Ada lampu lagi tu..leh prasan romantik2. Tapi apa hal pulak nk prasan romantik kalo ko tido sorang2..hehehe
Masa balik ni dh x der la rasa pedih mata.. 


Kesimpulan: 
Kalo famili kecik mcm kami, mmg berbaloi la.
Mmg selesa sbb ko hanya perlu baring & pejam mata.
Kalo x rushing masa ok la. Aku ok jer, sbb tak rush nk ke mana2 pun.
Utk pengetahuan, perjalanan ngan keretapi KL - Arau amik masa dlm 10 - 11jam.



Sekian, laporan saya untuk anda...muahhhhh






Tuesday, April 3, 2012

Saya suka barang free (@_@)


hohohoho...dapat lagi & lagi...dh lama sbenarnya tp br nk gebang kat sini. Dapat kat mana???? Masa tu kononnya nk g tgk belon panas. Tp hampeh..x kena ngan masa pulak..sampai2 jer, org tu dh lipat melipat belon huhu..
Tapi x pa, ada gak brg free yg aku leh bawa balik.

sikit jer pon, x perr dh free kita trima jer, bknnya kena bayar pon.Yg ni keluaran baru libresse.


Pastu jalan2 lagi, anak stop kt tempat belon2 kecik2 ni.
Belon panas x der, tp dpt belon ni jer la, sedih byar ni RM15, sehari jer main pastu trus lingkup..huhuhu

Tak beli apa2 pun, saja nk menyesakkan org kat sana. mil & sil pon ada, sanggup dtg dr kg baru, tp tu la x kena ngan masa, belon elek..next year pulak lah yer..


ari ni sajer autopublis..i cuti mau kemas rumah & packing kain baju, ada juga yg nak basuh...mlm ni ai blk kg   naik kretapi, x saba rasanya...

2 dalam 1

Jumaat lepas ke Mines.
Kawan ajak jln2 ke Tewah coz nk beli kain polka dot.
Aku tak beli apa2 pun just cuci mata.
Tengah sedap mkn pizza, dpt sms drp nursery.
2 - 6 April, nursery tutup. Ada budak kena sakit HFMD.
Gedebuk....kena buat plan 1.. 2..3



berlari2 gak ler nk buat plan ni

Pikir punya pikir, Aiman kena hantar kt rmh MIL. Cadangnya nk antar Ahad mlm, tapi terpaksa tangguh coz adik aku yg dok penang nk singgah tido kt umah. Dorang dr johor, blk umah mertuanya. jadinya Aiman kami antar pagi Isnin. 


Mil jaga  x lama la, 2 hari jer.
MIL pon tak sihat, jadi kami amik keputusan tido Kg Baru. Kiranya siang mil jaga Aiman, mlm kami pula yg jaga.Ari ni awal sampai opis, kul 7.00am dh sampai, maklumla dr Kg baru jer, dekat beb. pecah rekod ari ni sampai awal.

Esok mlm aku nak balik kg Perlis. Sblm ni mmg cadang nk blk kg, tp lom ada tarikh lg. Tapi disebabkan kes ni, aku tak nak la amik dua tiga kali cuti. jadinya amik keputusan balik jer. Sabtu mlm baru blk KL.
Kali ni tak balik ngan kereta, tapi balik ngan kretapi. Asben kata blk kali ni nk lebih relax, x nk drive. Tiket pergi balik dh pon amik. 

Kami pilih katil. Tapi kan baru aku tringat, aku tak tanya kaunter pon samada perlu bayar utk tiket Aiman atau pun tak payah. 
Kalo ikutnya Aiman sekatil ngan aku. Aku amik tiket dua dewasa jer. Tapi  tu la....naper la aku leh lupa tanya pula.
Tak pasal2 kena terjah kaunter  KTM Kajang sekali lg.



Macam2 nk citer, tapi tak tau nk mula. Banyak n3 yang tertunggak sbenarnya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails